Gıdada yeni hedef sıfır atık

KÜRESEL GIDA ÜRETİMİNİN ÜÇTE BİRİNE TEKABÜL EDEN GIDA İSRAFI, SINIRLI DÜNYA KAYNAKLARININ ÇOK DAHA SORUMLU BİR ŞEKİLDE KULLANILMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN EN AÇIK UYARICI. SON DÖNEMDE, EKOLOJİK BİLİNCİN ARTMASIYLA, İSRAFLA MÜCADELE ETMEK ÜZERE ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA ALINAN ÖNLEMLER ARTIYOR. BU KONUDA PARADİGMA DEĞİŞTİREBİLECEK FİKİRLERDEN BİRİ DE, GIDADA SIFIR ATIK HEDEFİ…

DUYGU BULKAN

Bilinçsiz tüketim alışkanlığı nedeniyle ihtiyaç fazlası olarak, gereksiz yere tedarik edilen, ancak tüketilemeyip çöpe atılan yiyecekler, sürdürülebilir yaşamla ilgili en büyük problemlerden biri. İsraf konusu, bugün, yoksulluk sorunundan küresel iklim değişikliğine kadar pek çok alanda yansımalar gösteriyor. Örneğin zengin ülkelerdeki gıda israfı (222 milyon ton), Sahra altı Afrika’da üretilen yemeklerin neredeyse toplamına eş değer (230 milyon ton). Gıda israfı yaklaşık 3,3 milyar ton karbondioksit yayıyor, bu da küresel iklim değişikliğini hızlandırıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, her yıl üretilen tüm gıdanın kabaca üçte biri israf ediliyor veya kayboluyor. Tüm dünyada gerçekleşen tonlarca gıda israfından ülkemizde mustarip. 2021’de Birleşmiş Milletler bir Gıda Sistemi Zirvesi düzenleyecek. Bu zirve, gıda kaybı ve israfı konusunu kamuoyunun gündemine getirmek küresel, ulusal ve yerel düzeylerde bir fırsat olarak görülüyor. Türkiye de, gıda kaybını minimuma indirmek için son dönemde yeni tedbirler hayata geçirmeyi hedefliyor. Buna göre Yeni Ekonomik Program’da da yerini alan gıda israfı konusunda önemli adımlar atılacak.

GIDA BANKACILIĞI YAYGINLAŞACAK

Yeni Ekonomik Program’a göre, gıda bankacılığı teşvik edilerek, tüketilebilir gıda paylaşımı artırılacak. Bu sistemde firmalar ve kişiler, ihtiyaç fazlası olan ya da yardımda bulunmak istediği miktardaki gıda, giysi ve temizlik ürünlerini, sivil toplum kuruluşları öncülüğünde oluşturulacak büyük depolara yani bankalara yatıracak. İhtiyacı olanlar da bu ürünleri bankalardan alacak.

Gıda israfına yönelik farkındalığın artırılması amacıyla ‘Söz Veriyorum’ haftası düzenlenecek. Gazete ve televizyon reklamları, billboard reklamları yapılacak. Okullarda da çocuklara eğitimler verilerek, bir parça ekmeğin dahi israf edilmemesi için vatandaşların söz vermesi istenecek. Otel, restoran ve kafelerde gıda kayıplarını azaltmak için kılavuzlar hazırlanacak. Türkiye’de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda israfı yapılıyor. Bu rakam, üretilen gıdanın neredeyse 5’te 1’ini oluşturuyor. Ekonomik büyüklüğü de 66 milyar dolar civarına ulaşıyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Kasım 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...