İKİNCİ EL EKONOMİSİNİN ALTIN ÇAĞI

Geçmişte araba ve dayanıklı mallar gibi az sayıda seçenekle sınırlı olan ikinci el piyasası, artık akla gelebilecek her ürünü kapsar hale geldi. İnternet sayesinde alıcı ve satıcıların birbirine çok kolay ulaşabilir hale gelmesi, isteyen herkesi potansiyel bir satıcıya dönüştürmüş durumda. Dünyada 500 milyar dolar gibi devasa bir çapa ulaşan ikinci el piyasası, Türkiye’de de gelişmeye başladı.
Kadriye N. Tunçsiper

Eskilerin bit pazarı diyerek, biraz da küçümseyerek eskimişlikle özdeşleştirdikleri ikinci el ürünler günümüzde internet aracılığı ile çok daha geniş kitlelere ulaşıyor. Eski giysilerden kullanılmış eşyalara kadar; hatta yarım parfümlerden dayanıklı ürünlere kadar dev bir pazar alıcıları için her an ulaşabilir hale geldi. ABD ve Avrupa’da çok eski zamanlara kadar giden bu kültür, hem tüketicilerin aradıkları ürünü ucuza bulmaları hem de artık kullanmak istemedikleri ürünleri elden çıkarmak isteyenlerin gelir elde etmesi ile karşılıklı bir ekonomik avantaj sağlıyor. Global Market Insite tarafından ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 35’i ve erkeklerin yüzde 25’i geçtiğimiz yıllara göre çok daha fazla kullanılmış ürün aldıklarını söylüyor. Asında bu dönüşümde bilinçli tüketici olmayı öğrenmenin payı da yadsınamayacak düzeyde.

DÜNYADA TREND BİLİNÇLİ TÜKETİCİ OLMAK
İkinci el ürün pazarı ve bilinçli tüketici olmak arasında sıkı ilişkiler var. Bu nedenle tüketiciler ürünleri daha temiz kullanma, bütçesini yönetme ve israfı önleme adına ikinci el ürünlere daha sıcak bakıyor. Dolayısıyla sadece bir ürünün üretiminde bile çok büyük bir doğa tahribatı söz konusu ve ürünlerin değişimi ile sürdürülebilir modaya destek verebilmek mümkün. Büyük heveslerle satın alınıp türlü heveslerle kullanılmayan ürünler de ikinci el piyasasının canlanmasını sağlıyor. Özellikle kadınlara yönelik son moda giyim eşyaları ikinci elde oldukça talep görmeye başladı.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Haziran 2018 sayısında…

Dikkat çekenler...