Tedavülden Kaldırılan Para

Hindistan’da yaşanan parasal çöküş, son haftalarda ülkenin alt ve orta sınıfının banka ve ATM’ler önünde uzun kuyruklar oluşturmasını hayatın olağan bir parçası haline getirdi. Hintliler nakit sıkıntısı yaşıyor ve ellerindeki bazı büyük paraların tedavülden kalkmasına karşı çare arıyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi 8 Kasım’da yaptığı açıklamada 500 rupi (7.5 dolar) ve 1000 rupilik (15 dolar) banknotların tedavülden kaldırıldığını açıkladı. Hükümet bu kararın yolsuzluk ve sahtecilikle mücadele için verildiğini iddia etti. Oysa Asya’nın en büyük üçüncü ekonomisinde tedavüldeki paranın yüzde 86’sını oluşturan paranın geçersiz hale gelmesi sıradan Hintliler için bir sürpriz oldu.

Kararın üzerinden haftalar geçmesine rağmen ülkedeki parasal durum hale normalleşmedi ve hayatın her alanındaki insanlar, tüccarlar, çiftçiler ya da işçiler hala günlük ihtiyaçlarını karşılama konusunda nakit sıkıntısı yaşıyor. Banka sırasında para yatırmak veya çekmek için beklerken hayatını kaybedenlerin sayısı 60’ı buldu.

Bunlardan biri de karardan 10 gün sonra orta Hindistan’da sırada beklerken hayatını kaybeden 69 yaşındaki emekli işçi Vinod Kumar Pandey’di.

Oğlu Vineet, “Eski parayı değiştirmek için bankaya gitmişti. Yaşlı insanlar için herhangi bir hizmet yoktu. Üç saat sırada bekledikten sonra bayılınca hastaneye kaldırılmış ama doktorlar geldiğinde ölmüş olduğunu söylediler,” diye aktarıyor.

İnsanlar, paraların tedavülden kaldırılması nedeniyle en yakınlarını kaybetmeyi anlamakta zorlanıyorlar.

Bu karar aynı zamanda Hint tarımını da ciddi ölçüde zarar vermesi bekleniyor. Nakit, 263 milyon Hintli çiftçi için hayatını sürdürmenin temel yolu ve bu çiftçiler ülke ekonomisinin yüzde 15’i anlamına geliyor.

Çiftçiler şimdiye kadar gördükleri en kötü krizle karşı karşıya ve yeni tohum alacak paraları yok.

Devamı Derin Ekonomi Aralık 2016 sayısında …

 

Dikkat çekenler...