Şiddet, demokrasi ve kimlik

Mayıs ayında Pontus Rumlar ve yaşadıkları trajediyi anma günlerinden biri olan bir Cumartesi günü, binlerce kişiyle birlikte anma törenine katılan 76 yaşındaki Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris bir grup tarafından linç edildi. Hakarete uğrayan ve yere yatırılıp tekmelenen Boutaris’in bu taşkınlıktan kurtulmaya çalışırken aracı da zarar gördü.
Bu olay, ifade özgürlüğüne değer veren ve onu kabul ve teşvik eden demokrasinin amaç ve işlevi ile ve siyasi dogmatizmin bir uzantısı olarak görülen sokak şiddeti arasındaki ince çizgiye dikkat çekmesi bakımından ülkeyi dehşete düşürdü. İçinde bulunduğumuz popülizm çağında tehlike, şiddet kullanımının haklı gösterilmesi ve dolayısıyla bir yandan kınanıp, diğer yandan mağdurun söyleminden dolayı bunu hakkettiği iddia edilerek meşrulaştırılmasıdır. Şiddetin siyasi bir ifade aracı olarak kullanılması yalnızca demokrasi ve demokratik toplum için doğrudan bir tehdit olan faşist bir saldırı olarak tanımlanabilir.
2011’de ilk kez, 2015’te ikinci kez Selanik Belediye Başkanı seçilen Boutaris, Yunanistan’ın ikinci büyük kentini kontrol eden siyasi partilerin belini kıran, ikon kırıcı, başına buyruk, kurallara karşı çıkan, açık sözlü ve dobra kişiliğiyle bilinen bir kamu şahsiyeti. Selefi, belediyenin milyonlarca avro parasını zimmetine geçirmekten mahkûm edilmişti. Şarap üreticisi bir ailenin çocuğu olan Boutaris, kendi şarap şirketini kurmadan önce 30 yıl boyunca aile işini başarıyla yürüttü. Keskin bir iş anlayışına sahip olmanın ötesinde, Boutaris ekolojik harekete katılarak merkeziyetçi ve liberal siyasi görüşlerle güçlü bir sivil toplum altyapısı geliştirmiştir.
Daha da önemlisi, nispeten muhafazakâr bir şehrin belediye başkanı olan Boutaris, Selanik’in gelişmek için geçmişe kapı açması ve onu kabullenmesi gerektiğine dair inancını hiçbir zaman gizlemedi. Başka bir ifadeyle, bu, kentin çok kültürlü geçmişini öne çıkarmak için Yahudi ve Osmanlı mirasıyla uzlaşması ve dolayısıyla şehirdeki Türk ve Yahudi turistlerin sayısında önemli bir artış olması anlamına gelmektedir.

Devamı Derin Ekonomi Haziran 2018 sayısında …

Dikkat çekenler...