Petrol rezervinde aldatma ve yalanlar

ABD’nin kanıtlanmış petrol rezervlerinin büyüklüğü üzerine yeni bir iddia söz konusu. İddianın bu defaki sahibi BP’nin yayınladığı Dünya Enerji İstatistikleri Yıllığı yerine Norveç’in saygın danışmanlık grubu Rystad Energy.
Rapora göre, ABD’nin işletmede bulunan ve çıkarılabilir petrol rezervlerinin toplamı 264 milyar varil düzeyinde bulunuyor. Bu rezerv miktarı, Suudi Arabistan’ın 212 milyar ve Rusya’nın 256 milyar varillik rezervlerinin üzerinde. Ancak, BP’nin 2016 Dünya Enerji İstatistikleri Yıllığı’na göre, Suudi Arabistan’ın kanıtlanmış rezervleri 266.6 milyar varil olurken, Rusya’nın rezervleri 102.4 milyar varil düzeyinde bulunuyor. İddianın gülünçlüğünü göstermek gerekirse, Norveç şirketi ABD’nin rezervleri arasında çıkarılabilir petrol miktarını eklerken, Suudi Arabistan ve Rusya’nın rezervleri sadece kanıtlanmış olanlar.
BP’nin 2016 Dünya Enerji İstatistikleri Yıllığı’na göre, ABD bulunmuş petrol rezervleri itibarıyla Venezuela, Suudi Arabistan, Kanada, İran, Irak, Rusya, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri ardından dokuzuncu sırada yer alıyor.
ABD’nin kaya petrolü rezervlerinin büyüklüğü üzerine büyük belirsizlikler bulunurken, rezerv tahminlerinin büyüklüğü 700 milyar varil ile 2 trilyon varil arasında değişiyor.
Kaya petrolü rezervlerinin büyüklüğünü ölçmek üzere henüz ciddi bir girişim yapılmamasına rağmen, bulunabilir petrol miktarı yüksek olsa da, rezervler yüzde 1-2’lik çok düşük çıkarma oranı nedeniyle bu kadar yüksek olamaz. Kaya petrolü alanında büyük bir rezerve sahip olmak başka şey, bu rezervi kanıtlanabilir rezerv ve üretim kapasitesine dönüştürmek başka şey. EIA verilerine göre, ABD’nin kanıtlanabilir petrol rezervleri (konvansiyonel ve kaya petrolü) 2015 yıl sonu itibarıyla 34.6 milyar varil olurken, aynı rakam Suudi Arabistan için 268.3 milyar varil ve Rusya için 103.2 milyar varil olarak ölçülüyor.

Devamı Derin Ekonomi Eylül 2016 sayısında …

Dikkat çekenler...