Petrol çağından yeşil ve ileri bir ekonomiye

Petrol çağı sona yaklaşırken, Akdeniz’de petrol ve gaz için yeni bir enerji çatışmasına girmeye değer mi? Petrol çağından döngüsel ekonomiye geçiş 30 yıl daha sürecek ve bu süre zarfında dünya toplumlarının kullanımı için gereken petrol ihtiyacı yüzde 80’den yüzde 20’ye düşecektir. Tıpkı Kıbrıs’ın zengin kaynakları gibi, Libya da bir süre daha Akdeniz havzasındaki oyuncuların ilgisini çekmeye devam edecektir.

Bu yeni durum, yeni bir bölgesel oyuncu olan Türkiye’nin geleceğini güvence altına almak ve istikrarı sağlamak için şimdiye kadar yaptığı gibi yeni ortaklıklar kurması için bir şans olabilir. Zira yeni petrol kaynaklarından elde edilecek kazançlar Türkiye’nin ekonomik paradigmasını güçlendirecek kadar uzun ömürlü olmayacaktır. Ancak, geleceğe yönelik ekonomi daha uzun ömürlü olacaktır. Söz gelimi, Covid-19 krizinden önce “en kısa sürede temiz mobilite” otomotiv endüstrisi için bir gereklilik iken, şimdi bir yarışa dönüştü.

2016 yılında hidrojenli otomobil sektörüne en son giren ülke olan Almanya şimdi 9 milyar avroluk yatırımla sektörde dünya lideri olmayı hedefliyor. Uygun fiyatlı alternatif ve temiz ulaştırmanın öncüsü olan Elon Musk, Tesla projesi kapsamında sadece elektrik motoru değil, aynı zamanda “yakıt” istasyonları ağı geliştirmiş olup, SolarCity adlı yeni nesil enerji panelleri üretiyor. Elon Musk şimdi, temel olarak Mars’ın fethine odaklanan, yüksek teknolojili ve düşük maliyetli uzay şirketi SpaceX tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na getirilen astronotlardan menfaat sağlıyor. Bugün piyasa Hyperloop treninden Tesla otomobiline kadar uygun fiyatlı temiz mobilite projelerinin öncüsü olan Elon Musk’ı takip ediyor. Elon Musk aynı zamanda internete erişimi olmayan dört milyar insana uzay tabanlı internet hizmeti sunmaya kararlı.

Bu devrimi anlamak için son zamanlarda uzaya gönderilen, 60 halkadan oluşan Starlink internet uydu ağına bakmak gerekir. Starlink projesinin temel amacı 12 bin uydu ile dünyanın etrafını sararak tüm dünyaya uygun fiyatlı ve yüksek hızlı bir internet erişimi sağlamaktır.

Devamı Z Raporu Temmuz 2020 sayısında…

 

Dikkat çekenler...