OPEC’in pazar payı çelişkisi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) 14 Eylül 1960’daki kuruluşundan bu yana geçen 55 yılda ilk kez Suudi Arabistan’ın anayasasını ihlal ederek, petrol fiyatlarının düşüşünü engellemek için üretimi kısmayı reddetmesine şahit oldu.

OPEC’in kararını savunan Suudi Petrol Bakanı Ali Al Naimi, ülkesinin ve teşkilatın pazar payını korumaya çalıştığını söyledi. “Eğer üretim kısılırsa fiyatlar artar ve Ruslar, Brezilyalılar ve ABD’li kaya petrol üreticileri Suudi ve OPEC payını ele geçirirdi.” Ancak Naimi’nin bu argümanında açık nokta her üreticinin kendi pazar payını korumaya kalktığında sonunda dünyanın petrole boğularak herkesin kaybedeceğiydi. Daha da ötesi ne Rusya, ne Brezilya, ne de ABD, Suudi ve OPEC’in pazar payını ele geçirme kapasitesine sahip değiller. Rusya üretimini varolan sınırı olan günlük 11 milyon varilden yukarı çıkaramaz ve daha fazla pazar payı ele geçiremez. Brezilya ise kendi ihtiyacını zor karşılarken, ABD kaya petrolü üretimini zor artırırken, pazar payını artırması akla bile gelmiyor.

Rus kaynakları Suudilerin bir süredir petrol ittifakı kurmak için bastırdığını doğrularken, bu yolla iki dev petrol üreticisi ülkenin pazarı domine etmek için üretimi kontrol etmesi öngörülüyor. Bu anlaşma karşılığında Suudiler Ruslara OPEC üyeliği teklifinde bulundu. Bu haber Rus petrol devi Rosneft’in başındaki Igor Sechin tarafından doğrulandı. Ancak Ruslar henüz Suudi teklifine yanıt vermiş değil. Onlar Çin’de daha yakın zamanda pazar dışına ittikleri Suudi Arabistan’ın ardından bu ülkede agresif şekilde büyümelerini sürdürüyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Aralık sayısında…

Dikkat çekenler...