Müslüman reformistlerin şansı

Gazeteci / İTALYA

Ennahda (Arapçası rönesans), Tunuslu İslam dini kültürü ve Müslüman Kardeşler adlı network ile ilişkili parti, geçenlerde stratejik bir karar aldı. Mayıs ayındaki kongrede başkan seçilen Raşit Gannuşi, “politik İslam”ı bırakarak “Müslüman demokrasi” ile yola devam edeceklerini söyledi. “Biz artık politik İslamcı olmayan Müslüman demokratlarız. Ennahda, referansları Müslüman ve modern uygarlık değerleri olan demokrat ve sivil bir partidir,” diyen yaşlı lider, ülkenin istikrarı uğruna geçiş sürecinde seküler rakiplerine karşı tavizler verdi.
Bu aslında 2002 yılından kalma bir dejavu, Refah Partisi yasaklandıgında tüm Müslüman MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki ülkeler için yeni bir model olarak ortaya çıkan AK Parti için mutatis mutandis anlamını taşıyor. Büyük Ortadoğu alanını, Müslüman bir NATO üyesi aracılığıyla istikrara kavuşturma şansı bu. Ancak bu hayal Recep Tayyip Erdoğan ve Fettullah Gülen arasındaki politik güç savaşı nedeniyle sona erdi. Ankara hükümeti yine laikçi elitlerin de desteğini alan standart bir rejim değiştirme operasyonu ile karşı karşıya kaldı. Uzun süren hükümetlerin olduğu normal bir demokraside muhalefetin artması beklenir ve politik çerçevenin yenilenmesi zorunludur. Oysa Türkiye örneğinde son seçimler dikkate alındığında hükümetin arkasında hâlâ güçlü bir halk desteği olduğu görülüyor.
Ancak Tunus örneği çok farklı ve Türkiye’nin 14 yıl önceki haliyle aynı değil. MENA bölgesinde yeni bir politik İslam hareketinin yükselişini beklemek için çok erken. Yine de “Müslüman demokrasi” için bunun büyük bir anlamı vardır. Keza Körfez Vahabiliği ile olan bağları zayıflatmak, İslamın reform sevmeyen versiyonundan daha modern bir İslam iktidarına geçiş için Fas’ta olduğu gibi politik ve dini alanları birbirinden ayırmak için önemli bir ilk adım olabilir. Küçük Tunus bile İslami soruna yaklaşım konusunda bir turnusol işlevi görebilir ve Ankara için politik köşeden çıkış ve büyük bir bölgesel aktör rolünü sürdürebilmesi için bir pusula sağlayabilir.

Devamı Derin Ekonomi Temmuz 2016 sayısında…

Dikkat çekenler...