Müslüman – Hindu gerginliği

Hindistan’ın çalkantılı Cemmu ve Keşmir eyaletinde sekiz yaşındaki bir kızın tecavüz edilerek öldürülmesi tüm ülkeyi sarsarken Hindularla Müslümanlar arasında da gerginlik yarattı. Olayda tutuklanan sekiz şüpheli Hindu, mağdur ise marjinal göçebe bir kabile olan Bakarwal’a mensup bir Müslüman.
Asifa Bano adındaki küçük kız Ocak ayında Kathua şehrinin Rassana köyünde sığırlarını otlatırken kaçırıldı. Yakınlardaki bir tapınağa götürülüp bir odaya kilitlenerek yaklaşık bir hafta boyunca esir tutuldu ve altı erkek tarafından defalarca cinsel saldırıya uğradı. Kıza tekrar tekrar tecavüz edilebilmesi için uyku hapı verildi. Daha sonra boğulan kızın cesedi bir ormanda bulundu. Polis, iki özel polis memuru da dahil olmak üzere, suçla ilgili olarak sekiz kişiyi tutukladı. Şüpheliler polise amaçlarının Asifa’nın mensup olduğu göçebe Bakarwal kabilesini yıldırmak ve onları bölgeden uzaklaştırmak olduğunu söyledi. Asifa’nın tecavüz edilerek öldürülmesi ile ilgili sekiz Hindunun tutuklanması, bölgedeki her iki kesimde de protestoları tetikledi.
Kathua ve Cemmu barolarına mensup Hindu avukatlar, bir Hindu örgütü Hindu Ekta Manch (HEM) ve Hint milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’ne (BJP) mensup bakanlar sanıkların savunmasına koştu. HEM Başkanı Vijay Sharma, Asifa’nın tecavüz ve cinayeti nedeniyle tutuklanan kişilerin derhal serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyledi.
Protestocular Cemmu ve Keşmir emniyetine mensup Suç Şubesi yetkililerinin davada adil bir soruşturma yürütmediklerini iddia ederek, Hindistan’ın federal Merkezi Soruşturma Bürosu’nun (CBI) davayı devralmasını istediler. Bununla birlikte, birçok kişi bu talebi, CBI’nın Hindu BJP’nin elinde bulunan Merkezi Hükümet’in kontrolü altındaki bir ajans olması nedeniyle davayı saptırma ve suçun faillerinin hoşgörüsünü kazanma girişimi olarak görüyor. Cemmu ve Keşmir hükümetinin iki bakanı, iddia ettiklerine göre protestocularla dayanışma içinde olduklarını ifade etmek için Kathua’yı ziyaret ettiler. Orman Bakanı Lal Singh Chaudhary ve Sanayi Bakanı Chander Prakash Ganga, Kathua tecavüzünden suçlananlara destek olarak mitinge katıldı. BJP’ye mensup olan bakanlar, devletin polisinin ve Suç Şube yetkililerinin güvenilmez olduğunu ve HEM’in davanın CBI’ye devredilmesi talebini desteklediklerini söyledi.
Bakanların Kathua ziyareti ve sanıklara açık destekleri, Cemmu ve Keşmir koalisyon hükümeti için büyük bir utanç oldu.
Halkın Demokratik Partisi (PDP) ve BJP ittifakı eyaletin iktidarında bulunuyor. Eyalet lideri Mehbooba Mufti PDP’ye mensup olup, eyalet kabinesi 11 BJP’li ve 13 PDP’li bakandan oluşmaktadır. Eyalet kabinesi başkan da dahil olmak üzere en fazla 25 bakandan oluşabilir. PDP BJP’li bakanların, tecavüz ve cinayetle suçlanan adamları savunmasına karşı çıktı.
Eyaletteki üst düzey PDP lideri Naem Akhtar, bu korkunç suçtan sorumlu olanları korumaya yönelik herhangi bir teşebbüse göz yumulamayacağını söylerken, diğer birçok PDP lideri bakanları kınadı.

Devamı Derin Ekonomi Mayıs 2018 sayısında…

Dikkat çekenler...