Moody’s’in yanlış hesabı tutmaz

Türkiye ile uğraşanlar listesine şimdi de Moody’s eklendi. Olsun, inşallah o da başarısız olacak. Öyle ki, 21 Eylül günü “ Türkiye’nin ve ekonomisinin 15 Temmuz darbe girişiminin olumsuz etkilerini hızlıca atlattığı “ açıklamasını yapan Moody’s, sadece iki gün sonra bir Cuma gecesi, tıpkı 15 Temmuz darbecileri gibi, bu defa Türkiye ekonomisine bir darbe yapmak istedi. Moody’s Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notunu ( Baa3 ) 1 puan düşürerek Ba1’e indirdi, görünümünü durağan olarak belirledi. Standart and Poor’s da 15 Temmuz darbe girişiminden sadece 5 gün sonra, aynı numarayı yaparak, ülke notumuzu yatırım yapılabilir düzeyin altına indirmişti. Şimdi sadece Fitch nezdinde yatırım yapılabilir ülke derecesine sahibiz. Onun da görünümü negatif.
Böylece 18 yıl sonra, Mayıs 2013 civarında her 3 rating kuruluşundan kazandığımız yatırım yapılabilir ülke notunun 2’sini 3,5 yıl sonra kaybetmiş durumdayız. Mayıs 2013, Türkiye’nin son 100 yılda en iyi ekonomik göstergelere sahip olduğu, ama bunun üzerine Türkiye’ye karşı dışarıdan ve içeriden örtülü bir savaşın başlatıldığı tarihdir. Taksim – Gezi kalkışmasından başlayarak 15 Temmuz 2016 başarısız darbe girişimine, artan bölücü teröre, Suriye’deki iç savaşın sınırlarımızı zorlamasına kadar başımıza gelmeyen kalmadı.
Ancak Türkiye sevdalıları müsterih olsunlar, bugüne kadar siyasi, askeri, bürokratik, ekonomik ve terör bağlantılı tüm saldırıları bu aziz millet başarıyla püskürttü.
Türkiye düşmanları ise hiç boşuna sevinmesinler, hep kaybettiler, yine kaybedecekler. Moody’s ‘in akla, mantığa, ekonominin, siyasetin gerçeklerine sığmayan bu not düşürme hamlesi de başarısız olacak. Onlar bu güzel ülkeyi ve onun necip halkını tanımamışlar, sadece bize biraz zaman kaybettiriyorlar. O kadar.
Türkiye Mayıs 2008’de İMF ile stand-by anlaşmaları defterini kapatınca, küresel emperyalist odaklar ve içerideki taşeronları bu defa kredi derecelendirme kuruluşları vasıtasıyla aynı baskıları yapmaya çalışmışlardı. Ama siyasi otoritenin gücü, siyasi istikrar ve güven ortamı, ekonomimizin dinamizmi ve direnci karşısında not indirme manevrasını yapamamışlardı. Aynı küresel odaktan talimatlı 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığına çok üzüldükleri ortaya çıktığı gibi, dünya literatüründe demokrasi destanı ve halk kahramanlığı olarak takdir edilmesi gereken, mali piyasalardaki sınırlı etkilerini de 2-3 haftada telafi eden Türkiye ve ekonomisini ödüllendirmek yerine, bu defa da not indirimi yoluyla sabote etmeye çalıştılar. Moody’s in not indirim gerekçesi, güya yutdışından borçlanma ve borç ödeme riskimiz artmış, güya büyüme konusunda kurumsal yeterlilikte azalma olmuş.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ekim sayısında …

Dikkat çekenler...