İlk çeyrek ekonomisi

Dünyanın aklını başına getiren Kovid-19 salgını, küresel ekonomiyi sonu belirsizliklerle dolu bir sürece soktu. Ekonomik aktivitenin büyük zarar gördüğü salgın döneminin yıkıcı etkileri ilk çeyrek sonuçlarında görüldü. Türlü hedeflerle bu yıla başlayan büyük ekonomiler, küçülmeyle 2020’ye başladı.

Dev ekonomilerin büyüme beklentileri ters yüz oldu. Dünya Bankası, EOCD ve IMF gibi uluslararası kuruluşların raporlarına yansıyan tahminler, pozitiften negatife döndü. İlk çeyrekte ne oldu? Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren ve küresel ekonominin yüzde 80’ini oluşturan ve küresel ticaretin yüzde 75’ini yapan G20 ülkelerine bakalım. Türkiye, Hindistan ve Endonezya’nın pozitif ayrıştığı G20’de diğer ülkelerinin ekonomik performansı hiç iç açıcı değil.

Pandeminin neden olduğu büyük çöküşten kurtulamayan ABD, Çin, Rusya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkeler yüzde 5 ve üzerinde küçülmeyle yılık ilk yarısını geride bıraktı. Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere, ilk çeyreği yüzde 2 küçülmeyle kapattı. Avustralya ekonomisi hiç resesyona girmeksizin sürdürdüğü otuz yıllık büyüme serisini sonlandırdı. Asya’nın üçüncü en büyük ekonomisi Hindistan ise yüzde 3,1 büyüdü.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya yüzde 1’lik küçülmeyle salgından ekonomisini kısmen korudu. Güçlü bir ekonomik performansla dikkat çeken Türkiye’nin ilk çeyrekte yakaladığı yüzde 4,5’lik büyüme, G20’nin en güçlü büyümesi oldu. Türkiye’yi yüzde 3,1’lik büyüme ile Hindistan ve yüzde 2,9’lük büyümeyle Endonezya’nın takip ettiği listede yer alan diğer G20 üyesi ülkelerinin tamamına yakını, ilk çeyrekte küçüldü.

GELECEK TAHMİNLERİ KÖTÜ

Ancak bundan sonrası için de iç açıcı bir tablo yok. Geleceğe yönelik beklentiler, sağlık krizinin süresine ve salgının ekonomik etkilerini hafifleten politikaların etkinliğine bağlı. Normalleşmeye giden süreçte üretim cephesinde sürdürülebilir bir toparlanmaya ihtiyaç var.

Devamı Z Raporu Temmuz 2020

Dikkat çekenler...