Hükümetin özel tren seferlerine rağmen Hindistan’da göçmen işçiler ölmeye devam ediyor

Hindistan’da koronavirüsle mücadele önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasağının üçüncü aşaması 17 Mayıs’ta sona ererken, 18 Mayıs’ta başlayan dördüncü aşama 31 Mayıs’a kadar devam etti. Bulaşma oranının düşük olduğu bazı bölgelerde kısıtlamalar yavaş yavaş kaldırılacak olsa da, trenler ve toplu taşıma araçları sınırlı sayıda sefer düzenlemeye devam edecek. Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı’na göre, ülkede 19 Mayıs itibariyle yaklaşık 107 bin pozitif vaka görülürken, 3 bin 300’e yakın kişi ölümcül virüse yenik düştü.

Koronavirüsle mücadele kapsamında yaklaşık iki ay önce uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağı en çok ülkedeki büyük göçmen işçi nüfusunu vurdu. Bu işçiler, sokağa çıkma yasağından sonra işsiz kalırken, hükümet şimdi Hindistan’ın farklı şehirlerinde mahsur kalanları kendi eyaletlerine taşımak için Shramik adlı özel tren ve otobüs seferleri düzenliyor. Ancak bu trenler, memleketlerine ulaşmak için can atan yüz binlerce göçmen işçi için yetersiz kalıyor.

İşçiler genellikle yüzlerce kilometre uzakta olan evlerine ulaşmak için mevcut tüm ulaşım araçlarını kullanıyorlar. Bazıları satın almak için tüm birikimlerini harcadıkları külüstür bisikletlerle giderken, bazıları da yük arabası veya kamyon gibi araçlarla gidiyor. Araç kullanıcıları bu tehlikeli yolculuk için işçilerden genellikle fahiş ücretler talep ediyor.

Mumbai’de çalışan ve kısa süre önce Madya Pradeş’in Vidisha bölgesindeki evine dönen genç işçi Rajesh Jatav, özel Shramik trenleri için izin almanın çok zaman alacağını ve paraları bittiği için bekleyemeyecek durumda olduklarından kamyon gibi araçlarda yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Devamı Z Raporu Haziran 2020 sayısında …

Dikkat çekenler...