Hint ekonomisi toparlanma belirtileri gösterse de sevinmek için henüz çok erken

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Hindistan’da son dönemde uzun vadeli büyümeye yönelik olarak açıklanan teşvik paketlerinin üretimi önceleyerek istihdam yaratacağını göz önüne alarak Hint ekonomisinin Nisan 2020-Mart 2021 dönemine yönelik büyüme tahminini yüzde -11,5’tan yüzde -10,6’ya çıkardı. Geçen hafta hükümet, salgının etkisi altındaki ekonomiyi canlandırmak için 2,7 trilyon rupi tutarında yeni bir mali teşvik paketi açıkladı.

Moody’s, 18 Kasım’da yaptığı açıklamada, alınan son önlemlerin, altyapı yatırımlarını, kredi erişilebilirliğini ve sıkıntılı sektörleri desteklerken, imalat sektörünün rekabet gücünü artırmayı ve istihdam yaratmayı amaçladığını ifade etti. En son açıklanan teşvik paketi de, 2021 Haziran sonuna kadar sürecek yeni bir ücret sübvansiyonu programı ile istihdam yaratmayı hedefliyor olsa da, kimi uzmanlara göre söz konusu paket talebi iyileştirme yönündeki beklentilerin gerisinde kaldı.

Moody’s ayrıca, mali teşvik paketi kapsamında alınan önlemlerin GSYİH büyüme tahminleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ifade ederek, “İlgili mali yıl için enflasyondan arındırılmış reel GSYİH büyüme tahminimizi yüzde -11,5’ten yüzde -10,6’ya çıkardık,” dedi.

Bu yılın Eylül ayında, Hint ekonomisinin cari mali dönemde yüzde 11,5 daralacağı tahmininde bulunan Moody’s, 2021-2022 mali yılı için ise büyümenin önceki yüzde -10,6 tahminini geride bırakarak, yüzde -10,8 seviyesinde gerçekleşeceğini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca büyümenin orta vadede yüzde 6 civarında gerçekleşmesini bekliyor.

Devamı Z Raporu Aralık 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...