Ermenistan-Azerbaycan çatışması yeniden alevlendi

Temmuz ayı ortasında Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar yeniden alevlendi. Bu, son 30 yıllık dönemde, Dağlık-Karabağ ya da Ermenistan’ın kurduğu ve yedi hemhudut Azerbaycan toprağını (Ağdam, Fuzuli, Cebrayil, Kelbecer, Laçın, Qubadlı, Zengilan) kapsayan Kontrol Hattı dışında meydana gelen ilk çatışma. Raporlar önce Ermenistan’ın Nahçıvan’a saldırdığını, Azerbaycan’ın buna ılımlı bir karşılık verdiğini, ardından da Tovuz’daki bu çatışmanın patlak verdiğini gösterirken, çatışmanın nedenine dair farklı teoriler de dile getiriliyor.

Bir açıdan, saldırının nedeni Ermenistan’ın iç siyaseti olabilir. Yani Ermenistan Güney Kafkasya’da en fazla koronavirüs vaka sayısına sahip ülke olduğu için, söz konusu hamle ülke kamuoyunun dikkatini başka yöne çevirme girişimi olabilir. Öte yandan, Nisan ayında Başbakan Nikol Paşinyan’a hakaret davası açan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın yargılanması da devam ediyor.

Koçaryan, ayrı bir davada yargılanan ve Paşinyan’ın kendisine karşı 2018 Ermeni (Kadife) devriminde siyasi zafer kazandığı eski başbakan ve halefi Serj Sarkisyan ile de görüşüyor. Paşinyan, daha gergin bir ortam yaratarak, artan uluslararası gerilimin bu iç siyasi mücadelede kendi yararına olacağını düşünüyor olabilir, ancak mücadeleyi kaybederse siyasi ariyeri risk altına girecektir.

Devamı Z Raporu Ağustos 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...