Brexit: İngiltere’nin ikinci Suveyş’i

1955 Süveyş krizi, Büyük Britanya gibi güçlü ve mağrur bir ülkenin uluslararası sahnede önemli bir oyuncu olmaktan ikinci sınıf bir oyuncu haline gelmesine, ekonomisinin daralmasına ve para biriminin değer kaybetmesine neden olacak kadar önemli bir olaydı.

Neredeyse 63 yıl önce Büyük Britanya, Mısır’a saldırarak Süveyş Kanalı’nı yeniden ele geçirmek ve kanalı millileştiren dönemin Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır’ı iktidardan düşürmek için Fransa ve İsrail’le işbirliği yaparak oyunun kurallarını değiştiren bir kriz başlattı. Savaş başladıktan sonra, ABD, eski Sovyetler Birliği ve Birleşmiş Milletler siyasi baskı yaparak, bu üç işgalci devleti Mısır topraklarından çekilmeye zorladı. Kriz Abdünnasır’a büyük bir siyasi zafer kazandırarak İngiltere, Fransa ve İsrail’i büyük bir hüsrana uğrattı. Böylece Abdünnasır, Arap halkının tartışmasız idolü haline geldi.
Abdünnasır ABD’ye ve Büyük Britanya’ya karşı misilleme yaparak Süveyş Kanalı’nı millileştirmiş ve Dünya Bankası’nı Mısır için kritik öneme haiz bir proje olan Asvan Barajı’nın inşasını finansmanı için daha önce ülkeye vermeyi taahhüt ettiği krediyi sağlamaya zorlamıştı.

Sonrasında, Başbakan Edward Heath yönetimindeki Büyük Britanya ülke ticaretinin yüzde 35’inden fazlasının gittiği AB’ye üye olarak büyük ticari avantajlar elde etti. Dahası, küresel ekonominin yüzde 22’sini oluşturan, dünyanın en büyük ekonomik bloğunun bir üyesi olarak uluslararası arenada büyük bir etkiye ve uluslararası meselelerde daha etkili bir söz hakkına sahip oldu.

Devamı Z Raporu Ekim 2019 sayısında …

Dikkat çekenler...