ABD’nin başarısız petro-ekonomisi

Petrol fiyatlarının düşük seyretmesi her ne kadar üretim masraflarını düşürerek dünya ekonomisinin büyümesine yardımcı olsa da, bu kısa vadeli fayda, küresel yatırımın azalması ve bundan dolayı dünya çapındaki şirketlerin harcamaları kesmesi, varlık satışına gitmesi ve milyonlarca olmasa bile binlerce kişinin işsiz kalmasıyla gölgelenir.
Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki sert düşüş ABD ekonomisine yarayacağı tezi tartışmalıdır. Fiyatlardaki düşüş ABD vatandaşlarına aynı oranda vergi kesintisi olarak yansıyacak ve ABD petrol endüstrisi için ise büyük bir darbe olacaktır.
Düşük petrol fiyatının ABD gayri safi hasıla büyümesine yüzde 0.75 ile yüzde 1.5 arasında bir katkı sağlayacağı yönünde çeşitli makro-ekonomik tahminler olsa da, bunun Amerikan ekonomisinin iyileşmesinin aleyhine olduğunu gösteren de iki nokta vardır.
Öncelikle ABD ekonomisinin büyük bir petrol endüstrisi olması. Geçen sekiz yıl boyunca, kaya petrolü devrimi sayesinde ABD petrol üretimi 2008’de günlük 6 milyon varilden 2014’te 9 milyon varile çıktı. Ancak Temmuz 2014’te başlayan düşüş ABD üretimini tahmini 7.18 milyon varile çekti ve ithalatı günlük bazda 817 bin varil artırarak bugünkü seviye olan 7.95 milyon varile çıkardı. Varil başına 60 doların altındaki bir fiyat kaya petrolü için kârlı değildir. Bu da halihazırda Amerikan istihdamının yüzde 2’sini gerçekleştiren petrol sanayisi için ciddi yatırım ve istihdam kesintilerine yol açmaktadır. Aynı zamanda kaya petrolü için açılan 200 milyar dolarlık kredilerin geri dönüşünde de sorunlar yaşanmasını gündeme getiriyor. Bir dizi operatörün reytinglerinin çöp seviyesine düşürülmesiyle sektörde kredi bulmak zorlaşırken, masrafları da ciddi oranda patlama gösterdi.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ağustos sayısında…

Dikkat çekenler...