ABD’deki olaylar yaklaşan bir iç savaşın habercisi mi?

Kapitalizm karşısında demokrasinin ve eski kurumların geleceğinin nasıl olacağını sorguladığımız bir dönemde, Washington’da 6 Ocak’ta meydana gelen olaylar demokrasinin yok oluşunun bir işareti olarak tarihe geçebilir. Donald Trump, Batı’nın temel taşının nihai savunucusu olan Son Şövalye mi, ya da bir bilge mi? Hayır. O, Aristoteles ve Atina demokrasi ağacının altında yetişmiş olan toy bir öğrenci. Bu Trump’ın hem muhalifleri, hem de taraftarları için aşikardır. O her daim, özgür inisiyatif, sorumluluk, siyasete güvensizlik ve her türlü oligarşiye karşı nefrete dayanan Amerikan ruhunun doğal bir yan ürünü oldu. Yeni Amerikan aristokrasisi, eski Avrupa aristokrasisi gibi, “köylülerden,” Trump destekçilerinden, eskiden sanayi üretiminin yoğun olduğu Rust Belt bölgesinden, küreselleşme nedeniyle işini kaybetmek istemeyen mavi yakalılardan ve net bir geleceği olmayan gençlerden nefret ediyor.
ABD’de artık siyasi bir bölünme olmadığını söyleyenler haklı. Zira, ülkenin karşı karşıya olduğu durum devasa bir sınıf bölünmesi olup, yeni seçkin sınıfın tek ideolojisi, tüm gelenekleri, kimlikleri ve hatta geçmişi yok ederek bugünü ve geleceği yeniden yazmaktır. Bir sonraki hedefleri ise İslam olacak. Zira, böylesine aptalca bir projenin toplumu kökünden şekillendirerek zayıf bir kimliğe sahip uysal bir tüketici kitlesi inşa etme yönündeki “yeni normal” planı, İslam ve İslami değerler gibi bir “rakibi” göze alamaz. Katolik Kilisesi ise, Papa Francis tarafından zaten laikleştirilerek küreselcilerin hizmetine sunuldu.
Trump, tabiiyetsiz finansın efendilerinin hakları ve kimlikleri altüst ederek, yeni bir “cennetten” ziyade, distopya gibi görünen yeni bir toplum önerdiği başarısız küreselleşme planına karşı tepkilerin fitilini ateşledi. Şimdi, Çin devlet kapitalizmiyle rekabet etmeyi amaçlayan zayıf kapitalizm, ABD gibi karmaşık bir ülkeyle başa çıkmak için, hala partilere ve Beyaz Saray gibi eski siyasi yapılara ihtiyaç duyuyor. Ancak, Büyük Sıfırlama (Great Reset) projesinin ikinci aşamasında, Demokrasi ve küresel yönetişim araştırma merkezi (DEMOGBLOB) gibi merkezler bile artık işe yaramayacak.
Devamı Z Raporu Şubat 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...