ABD masumiyetini yeniden kazanabilir mi?

Pek çoğunuz bu makaleyi okuduğunda ABD’de 3 Kasım başkanlık seçimleri yapılmış olacağından, seçim sonuçlarının ABD ve dünya için ne anlama geldiğini yorumlamak ve analiz etmek gerekecek. Açıkça görülüyor ki, sonuç, süreç ve önümüzde duran uzun yolla ilgili düşünülmesi gereken çok şey olacak.

Bu bağlamda, seçime giden süreç ve benim için üzücü ve iç karartıcı olan bir durum üzerine yazmak istiyorum. Amerikan vatandaşı değilim, ancak 1981 ile 1996 yılları arasında ABD’de okudum. San Rafael, Kaliforniya’da üç yıllık lise eğitiminin ardından, Kaliforniya Üniversitesi’nde (Berkeley) lisans eğitimi ve sonrasında Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu’ndan (Medford) yüksek lisans ve doktora derecesi aldım. Orada yaşarken hem sosyal hem de siyasi olarak tamamen Amerika’daki hayatıma yatırım yapıyordum; yapamadığım tek şey oy kullanmak olsa da, arkadaşlarımla hem yerel hem de ulusal ABD siyasetine dair sık sık tartıştığım görüşlerim vardı. 1996’da Avrupa’ya taşındığımdan beri belli aralıklarla ABD’ye kısa süreli ziyaretlerde bulunurken, oradaki gelişim yıllarımı ve edindiğim bilgileri asla unutmadım. Başka bir deyişle, Amerika’nın dünyadaki pek çok hayranından biriyim.

Tam da bu nedenle Amerika’nın Donald Trump yönetimi altında son birkaç yıldır ahlaki çöküşüne derinden üzülüyor ve endişe duyuyorum. Bu çöküş büyük ölçüde anayasal düzene saygısızlık ve küçümseme ve ona eşlik eden kural ve düzenlemelerin ihlaliyle alakalı. Aslında, Trump’ın yürütme, yasama ve yargı organlarının anayasal olarak korumakla yükümlü olduğu kuvvetler dengesi açısından angajman kurallarıyla alay etmesi, kurumsal düzenlerin, onları yönetmek için seçilen veya atananların ona saygısızlık etmesi durumunda çözülebileceğinin bir hatırlatıcısıdır. Son dört yıl, Trump yönetimi altında, Cumhuriyetçi liderliğindeki bir Senato’nun gerçek görevden alma argümanlarını görmezden gelme derecesinde temel olarak Başkan’ın isteklerini yerine getirmesiyle Amerikan demokrasisinin temel ilkelerinin sarsıldığını gösterdi.

Devamı Z Raporu Kasım 2020 sayısında …

Dikkat çekenler...