BİR SÜPER KAHRAMANIN EKONOMİK PORTRESİ SUPERMAN 80 YAŞINDA

Bu yıl 80’nci yaşını kutlayan Superman, çizgi roman dünyasının en bilinen pop kültür ikonu olmasının yanı sıra dev bir ekonomiyi de temsil ediyor. Film sektörünün devreye girmesiyle artan ürün satışlarının ötesinde Superman, milyon dolar eden nüshaları ile de ilgi çekmeye devam ediyor. Superman’in ilk basıklarından biri yapılan müzayedede 3,2 milyon dolara alıcı bulurken, Batman’le kapıştığı son filmi Adaletin Şafağı ilk haftasında hasılat rekorları kırdı.

Ebru Çolak

Tüm dünyada en çok bilinen çizgi roman kahramanı olan Superman, Nisan 1938’deki ilk yayınından bu yana birçok değişim geçirerek sevenlerinin karşısına çıkmaya devam ediyor. O dönemden bu yana sayısız çizgi roman, film, radyo dizisi, televizyon şovu, video oyunu, roman ve hatta bir Broadway müzikaline konu oldu. Kendi türünün ilk örneği olan bu pop kültür ikonu, geçen 80 yılda ciddi bir ekonomik değere ulaştı. Superman’in bütün bir yüzyılı etkileyecek bir ikon haline dönüşeceğini kimse beklemiyordu. Action Comics’de ilk ortaya çıktığından beri, değişen zamana da adapte olan Superman, II. Dünya Savaşı patlak verdiğinde, ‘hakikat ve adalet için savaşmak’tan ‘hakikat, adalet ve Amerikan yolu için savaşma’ya doğru bir slogan değişikliği yaptı. 1950’lerde Amerikan vatanseverliğinin simgesi haline gelen karakter, Kripton gezegeninden gelişi ile Amerikan toplumunun uzaylı algısına oynamayı bildi. Geçen yıllar içerisinde popülerliğini başka süper kahramanlara devretse de Supermen hiç ortadan kaybolmadı, bir efsane olarak 20. yüzyılın en güçlü kurgusal figürlerinden biri haline geldi.

YAYIN HAKLARI SADECE 130 DOLAR

Superman’in yaratıcıları Jerry Siegel ve Joel Shuster, karakteri yaratmalarının ardından yüksek ücretler alsalar da, geçen yıllar içerisinde Superman’in yayın hakları birçok kez el değiştirdi. İlk sayının yayınlanması ile beraber yaratıcılar, karakterin yayın haklarını DC Comics’e sadece 130 dolara satmışlardı. 1974’te ortaya çıkan anlaşmazlık üzerine mahkeme telif haklarının sonsuz süreli olamayacağına hükmetti. Bu yıllarda Superman dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyordu. Mahkeme ayrıca sonraki yıllarda DC Comics’in Superman’in yaratıcılarından Jerry Siegel’e yılda 20 bin dolar maaş vermesine, çizerin sağlık giderlerini karşılamasına, ayrıca eserlere karakterin söz konusu ikili tarafından yaratıldığı ibaresinin basılmasına hükmetti.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Nisan 2018 sayısında…