ABD İran’ın petrol ihracatını durdurmayı mı planlıyor?

ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı ve sıkı bir yeni muhafazakâr olan John Bolton ve ABD’nin tribünlere oynayan İran özel temsilcisi Brian Hook Basra Körfezi’ni etkilerinin Körfez ülkelerinde ve İsrail’de uzun yıllar boyunca hissedilebileceği yıkıcı bir savaşa sürükleyebilir.

ABD ilk olarak İran’a karşı güç gösterisi yaparak Körfez’e bir uçak gemisi sevk etti. Şu anda da, ABD Denizcilik İdaresi (MARAD), İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit ettikten sonra Mayıs ayının başından bu yana kendisinin ve/veya bölgedeki vekillerinin ABD’ye ve başta petrol üretim altyapısı olmak üzere ortak çıkarlarına karşı harekete geçme ihtimalinin arttığını söylüyor. MARAD ayrıca, İran veya vekillerinin, Kızıldeniz, Bab’ül Mendep Boğazı veya Basra Körfezi’ndeki petrol tankerlerini, ABD donanma gemilerini ve ticaret gemilerini hedef alabilecekleri konusunda uyarıyor.
Bu, ABD’nin İran’a açtığı psikolojik savaşın bir parçası olmakla birlikte, asıl amaç İran’ın petrolünü Hürmüz Boğazı yoluyla ihraç etmesini engellemekse, İran da Körfez ülkelerinin petrol ihracatını engellemek için boğaza mayın döşeyebilir.
ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları şu ana kadar ülkenin petrol ihracatını olumsuz etkilemekte başarısız olduğu gibi, sıfır ihracat seçeneği de ulaşılabilir bir hedef değildir. Dahası, şayet ABD sıfır ihracat seçeneğiyle İran’ın ham petrol ihracatını durdurmayı ve Hürmüz Boğazı’ndan geçişini engellemeyi amaçlıyorsa, bu durum ABD-İran savaşının Körfez bölgesinin tamamını içine çekeceği anlamına geliyor. Böyle bir durumda, İran Hürmüz Boğazı’na mayın döşeyebileceği gibi, Suudi Arabistan’ın Körfez’deki devasa petrol üretim tesisi ve aynı zamanda dünyanın en büyük üretim tesisi olan Ras Tanura’ya ve diğer tesislere saldırabilir.
Hürmüz Boğazı’nı hiçbir zaman keyfi olarak kapatma girişiminde bulunmayacak olan İran, petrol ihracatının bu boğazdan gerçekleşmesi engellenecek olursa, Körfez ülkelerinin boğaz vasıtasıyla petrol ihracatını durdurmakla tehdit ediyor.

Devamı Z Raporu Haziran 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...