ABD ekonomisinde yeni bir dönem: Bidenomics

ABD seçimlerinin yaklaştığı şu günlerde Demokrat aday Biden’in seçim kazanma şansı anket şirketlerinin verilerine göre daha fazla gözükmektedir. Elbette anket şirketlerinin ne kadar güvenilir olduğu da ayrı bir husus. Fakat muhtemel Demokrat Parti kazanımına göre ekonomi alanındaki değişimler ne olur sorununa cevap arayacağız.

Öncelikle şunu belirtmek lazım ki Demokratların seçimi kazanması durumunda Başkan, Temsilciler Meclisi, Senato tamamen Demokratlar’a geçecek gibi. Piyasalar bunu Demokrat Parti’nin rengi olan mavi ile tanımlayıp ‘mavi dalga’ şeklinde lanse ediyorlar. Bu noktada Yeni Demokrat Başkan’ın “Biden” alacağı kararların önünde hiçbir engel olmayacaktır. Hatta alınan kararların uygulamaya geçme süreleri de fazlasıyla azalacaktır.

BIDENONOMICS İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Bu yeni düzenin getirdiği ekonomik bakış açısına kısaca Joe Biden isminden esinlenerek Bidenomics denmektedir. Malumunuz eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin sıradışı ekonomi politika setlerine de Abenomics denmekteydi. Belli ki Abe’den sonra bu isimleme mantığı moda oldu.

BIDENOMICS NEYİ VAAD EDİYOR?

Bidenomics’in temel tezi Trump vaktinde yapılan vergi indirimlerinin sadece bütçe açığı oluşturmakla kaldığı ve yatırıma dönüşmediği üzerine kurulu. Hatırlarsanız Trump’ın Başkan seçilmesi akabinde ilk yaptığı icraat şirketlerin üzerindeki vergi yükünü azaltmak olmuştu. Buradaki temel amaç ise vergi indirimi ile kaynak yaratan şirketlerin ABD’de yeni yatırımlar yaparak istihdamın arttırılması ve belki de düşen vergi oranları nedeniyle ABD dışında yaptıkları yatırımları tekrar ABD’ye getirmeleriydi. Ayrıca vergi oranları nedeniyle vergi cennetlerinde kurulan şirketler vasıtasıyla kaçınılan verginin ABD de beyan edilmesini sağlamaktı. Ancak iş hesaplanan gibi olmadı.

Devamı Z Raporu Kasım 2020 sayısında …

Dikkat çekenler...