2021 yılı ve ötesi: Sektörleri neler bekliyor?

2020 yılına girerken aklımızda olan tahminler ve elimizdeki gündemlerle tamamen ayrışan bir seneyi geride bıraktık. Daha evvel deneyimlemediğimiz bir süreçten geçtik ve geçmeye devam ediyoruz. Umarız bu felaket en yakın zamanda son bulur. Ancak işin bir de gerçek tarafı var ki; bu felaket bir kez olduysa farklı surette de olsa tekrar tezahür etme imkânı vardır. Bu nedenle aşı hayatımıza girip dengelenme sürecine de girsek tahminin odur ki; tüm insanlığın yaşantısında sorguladığı mecbur veya keyfiyeti ile değiştirmek isteyeceği iş yapış ve yaşayış şekilleri olacaktır. Her iş alanında da farklı neticeler, fırsatlar veya kayıplar yeni süreçte bizimle olacak. Buna ayak uydurmak ayakta kalmanın gereği olacaktır. 2021 yılı ve ötesinde bazı ana sektörlerde neler olabilir kısaca bir göz atalım…

SAĞLIK

Özelinde hastane sektörü bu süreçten en fazla etkilenecek ve fırsatlar barındıracak sektörlerin başında gelecektir. Salgının getirdiği yükler hafiflerken salgın esnasında hastaların ertelediği tanı ve tedaviler katlanarak hizmet alımı gerçekleştirecektir. Bir de tanısı geciken hastaların ilerlemiş süreçleri de hastanelerin hizmet sağlayacağı acil durumlar olarak ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra Kovid’in orta ve uzun vadede bıraktığı veya muhtemelen bırakacağı hasarların tedavisi de hastanelerin hizmet alanlarını genişletmesine fırsat doğuracaktır.

İlaç sektörü de aşı ve aşının ötesinde önümüzdeki yıl katlanarak artması muhtemel hasta tedavilerinden fırsat yakalayarak 2021 yılını geçirecekler. İlaç sektöründe bu tarz bir olasılığa karşı milli güvenlik meselesi addedilecek belki millileştirme hamleleri duyacağız.

Sağlık sektörüne kamunun yapacağı yatırımlar artık eskisinden daha fazla ilgi çekecek aksi durum da tepki çekecektir. Ulus devletlerin sağlık sektörüne verecekleri ehemmiyetin artacağı bir sürece gireceğiz. Türkiye bu konuda gerçekten çok şanslı…

BILIŞIM TELEKOM

Salgının tartışmasız kazanan sektörlerinden bilgi teknolojileri de 2021’i bu yılda olduğu gibi en karlı kapatacak sektörlerin başında geliyor. İster donanım, ister yazılım olsun büyüyen ve her gün artan talep ile karşı karşıya kalacaklardır. Sosyal mesafenin korunmaya devam etmesi gereken 2021 yılında robotik, nesnelerin interneti, sanal çalışma alanları ve video konferans gibi alanlar güçlü seyretmeye devam edecek. Uzaktan çalışmanın bulut teknolojilerine olan ihtiyacı kalıcı olarak arttırması bekleniyor. Yerli veri merkezlerinin kurulması da 2021 öne çıkan başlıklarında biri olacaktır.

Devamı Z Raporu Ocak 2021 sayısında …

Dikkat çekenler...