2020 yılı değerlendirmesi

2020’ye geri dönüp baktığımızda Türkiye’nin içinde bulunduğu bölge için en belirleyici olay kaçınılmaz olarak vuku bulan ikinci Karabağ Savaşı oldu. Ermenistan, aşırı milliyetçi diasporasının zararlı etkilerinden kurtulabildiği takdirde, çatışmanın çözümü büyük bir fırsat anlamına geliyor. On yıllardır ilk kez Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında gerçek bir üçlü işbirliğine dair bir umut var. Bu, Türkiye, Rusya ve gerekli ve uygun görüldüğü takdirde İran’ın da katılımıyla dörtlü, beşli ve altılı işbirliğine doğru evrilebilir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 1 Aralık’ta yaptığı bir konuşmada, Nahcivan ile Azerbaycan arasında kurulması kararlaştırılan koridorun uygulanması için İran, Rusya ve Türkiye ile işbirliği olasılığını gündeme getirdi. İsterse Ermenistan’ın da beşinci taraf olarak koridora dahil olabileceğini ifade eden Aliyev’in önerisi halihazırda var olan üçlü Azerbaycan-Rusya-İran işbirliği mekanizmasının doğal bir uzantısıydı.

On gün sonra, Bakü’deki geçit töreninde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunun Gürcistan’ı da kapsayan altılı ve sadece koridora yönelik sınırlı bir işbirliği olmaktan ziyade daha genel amaçlı bir “platform” olarak genişletilebileceğini ifade etti. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında halihazırda üçlü bir işbirliği mekanizması olduğu için Erdoğan’ın önerisi Aliyev’in ifadesinin devamı niteliğindeydi.

Devamı Z Raporu Ocak 2021 sayısında …

Dikkat çekenler...