2019 şeamet tellallarının dediği gibi olmayacak

Geçtiğimiz yıla damgasını vuran en önemli iki olaydan biri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk seçimi olan 24 Haziran seçimleri idiyse, ikincisi hiç şüphesiz 13 Ağustos finansal darbe girişimiydi.
10 Ağustos’tan başlayarak o hafta sonu Londra merkezli olarak 13 Ağutos için planlanmış olan dolar darbesi adım adım hazırlanmıştı ve Pazartesi sabahı uzak doğu borsalarının açılmasıyla düğmeye basılmıştı.
Hükümet durumu Cuma gününden algılamış ve üç gün süren seri toplantılarla tipik bir finans savaş planını devreye sokmuş harfiyen uygulayarak büyük bir felaketin önüne geçmeyi başarmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı, bu süreci sonradan bir tür “Geri Püskürtme” olarak tanımlayacaktı.
Aslında, 13 Ağustos “dolar müdahalesi”, Gezi olayları sırası ve sonrasındaki uluslararası provokasyonlar, 17-24 Aralık FETÖ operasyonları ve nihayet 15 Temmuz hain darbe girişimi kadar ciddî bir olaydı… Amacın ne olduğu belliydi. Ülkenin finans sistemini çökertmek ve böylece siyasî iktidara diz çöktürmekti.
Ekonomik krizden mi geçiyorduk; zor bir dönemden mi, yoksa sadece basit bir ekonomik sıkıntı mıydı söz konusu olan. O tarihten bu yana bu konu tartışılır oldu. İktisatçılar kendilerine yine mükemmel bir alan bulmuştu.
Bunların arasında çok değerli hocalar vardı. Bir araya gelip tartıştıkları bir paneli tarihî belge olarak saklamak üzere bilgisayarın hafızasına attım. Çünkü yukarıdaki tartışma, 2019’un bir felaket yılı olacağı yolundaki iddialarla devam ediyor. Yani finansal sistemin bir şekilde kurtarılmış olduğunu ve gerekli olan önlemlerin alındığını iddia edenlerle, mevcut durumun geçici olduğunu, esas fırtına ve çöküşün çok yakında geleceğini iddia edenlerin arasındaki tartışma mutlaka bir kenara not olarak düşülmeli…
Yanılmaktan bıkmayan üç tür uzmanlık vardır ülkemizde: 1. Futbol yazarları 2. Uluslararası İlişkiler Uzmanları (Hani ABD’nin askerlerini çekeceğini hiç bilememiş olmalarına rağmen, bilememiş olduklarını belli etmemeye çalışan TV müdavimleri) 3. Bir de iktisat ve finans ustaları…

Devamı Derin Ekonomi Ocak 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...