2016 Hindistan için fırtınalı ve çalkantılı bir yıl oldu

Dünyanın en büyük demokrasisi, 2016’da hem iyi hem kötü anılarıyla hatırlanacak olay dolu bir yılı geride bırakıyor. Geriye bakınca 2016 Hindistan için şimdiye kadar en dikkat çekici politik, ekonomik ve sosyal olayların olduğu bir yıl olarak hatırlanacak.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki prestijli Jawaharlal Nehru Üniversitesi (JNU) beş öğrencisi, isyana teşvik ile suçlanınca büyük bir protestonun merkezi haline dönüştü. Öğrenciler 2013’te asılan Keşmirli ayrılıkçı Muhammed Afzal Guru için protesto gösterisi düzenliyorlardı. JNU kampüsündeki 9 Şubat gösterilerinde Hindistan karşıtı sloganlar atıldı. Afzal, 2001 yılındaki Hindistan Parlamentosu’na yönelik baskın nedeniyle suçlu bulunup, idama mahkûm edilmişti. Polis, JNU öğrenci birliği lideri Kanhaiya Kumar’ı isyana teşvikten tutukladı. Bu tutuklama ise Delhi ve ülke çapındaki üniversitelerde protestolara yol açtı. Hindistan’da son zamanlarda isyana teşvik suçlamaları artıyor ve çoğu kişi ise bunları muhalefeti susturmak ve ifade özgürlüğüne yönelik bir tür saldırı olarak algılıyor.
Hindistan’ın sorunlu Keşmir Eyaleti ise bu yıl Hizbul Mücahid militanı Burhan Wani’nin 8 Temmuz’daki ölümünün ardından yaygın bir şiddete sahne oldu. İddialara göre, Wani Hint’in güvenlik güçleriyle girdiği bir çatışmada öldüğü ifade edildi ancak bu çatışmanın uydurma olduğu iddia eden Keşmirliler, geniş ölçekli protestolar gerçekleştirdi. Bu gösterilerde çıkan olaylarda 130’dan fazla insan öldü ve binlerce kişi yaralandı.
Keşmir’de son 20 yılda yaşanan en kanlı saldırıda ise dört terörist Keşmir’in Uri kasabasındaki bir askeri kampta bulunan 17 Hint askerini öldürdü. Bu saldırılar nedeniyle Pakistan ile Hindistan ilişkileri yeniden gerginleşti.
Bangladeş Dakka’daki 1 Temmuz’da yapılan terör saldırısını gerçekleştiren üç teröristin tartışmalı Hintli Müslüman imam Zakir Naik’in takipçileri olduğu ortaya çıktı. Hint hükümeti Naik’in kurduğu İslami Araştırma Vakfı’nı yasaklayınca, Zakir Naik buna daha köktenci bir İslam anlayışıyla karşılık verdi. El Kaide lideri Osama Bin Laden’i kınamayı reddetti ve 11 Eylül olaylarını da gizli servis işi olarak niteledi. Zakir Naik, Dakka’daki terörist saldırının ardından Hindistan’a bir daha dönmedi. Hindistan’ın ekonomik başkenti Bombay’daki merkezi ve okulları ise hükümet tarafından basılarak mühürlendi.

Devamı Derin Ekonomi Ocak 2017 sayısında …

Dikkat çekenler...