Neuralink: İnsan beyni hack’lenebilir mi?

TESLA VE SPACEX’İN KURUCUSU ELON MUSK, ÇIĞIR AÇACAK YENİ GİRİŞİMİ NEURALINK’İ TANITTI. İNSAN BEYNİYLE BİLGİSAYARI BİRLEŞTİREN İCAT, BEYNİN TAKİBİNİ VE KONTROLÜNÜ YAPARAK EYLEME GEÇMEMİŞ DÜŞÜNCELERİ SİNYALE DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLEDİĞİ İÇİN BÜYÜK TARTIŞMALARA SEBEP OLACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR.

ESRANUR EYUPOĞLU

Elon Musk, sahibi olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink tarafından geliştirilen implantın yeni tasarımını kısa süre önce çevrimiçi bir sunum ile dünyaya duyurdu. Geliştirilen implant sahip olduğu yapay zeka teknolojisi ile insan beynini bilgisayar arayüzüne bağlıyor. Sağlık sektöründe bir ilke imza atan bu çalışma sayesinde, nörolojik rahatsızlıkları olan insanlar artık telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletleri düşünceleriyle kontrol edebilecek.

Proje aynı zamanda bilgisayarla insan zihnini en yakın noktaya taşıyarak, insanın bilişsel gücünü artırmayı da hedefliyor. Alzheimer, depresyon, uykusuzluk ve felç gibi hastalıkların da yine bu çip teknolojisi sayesinde çözüme kavuşması bekleniyor. Çünkü Musk, insan beyninin içine yerleştirilecek olan çiple bu tip hastalıkların tedavi edilebileceğini savunuyor. Domuz deneylerinden pozitif sonuçlar alınan projenin insan deneylerine bu yılın sonuna kadar başlanması için ABD otoritelerinden gerekli izinlerin alınması bekleniyor.

İLK OLARAK MAYMUN ÜZERİNDE DENENDİ

İş insanı Elon Musk tarafından 2016 yılında kurulan Neuralink şirketi, insanın beyninin içine yerleştirilebilecek kablosuz mikro bilgisayar arayüzleri ile insan beyni hakkında veri toplamaya çalışıyor. Musk’ın söylediğine göre sistem daha önce beyniyle bilgisayarı kontrol edebilen bir maymun üzerinde denendi. Neuralink projesinin diğer deneği ise domuz oldu.

Musk, kısa süre önce internet üzerinden yaptığı canlı yayınla Gertrude adı verilen ve beynine bozuk para büyüklüğünde bir çip takılmış olan dişi domuzu tanıttı. Yapılan yayında çipin takıldığı domuzun beyninin sinyalleri ekrana aktarıldı ve bu sinyaller takip edildi. Harekete geçmesi biraz zaman yerleştirilen oldukça minik bir tasarıma sahip. Neuralink tarafından geliştirilen cihaz, saç telinden bile daha ince ve esnek ipliklere bağlı 3 binden fazla elektrot barındıran oldukça minimal bir çubuktan oluşuyor. Cihaz yaklaşık 1000 nöronun aktivitesini yorumlayabiliyor. Şirkete göre, bu sistemin en önemli avantajı beynin belli bölgelerini hedef almak için kullanılabiliyor oluşu. Bu sayede cerrahi işlemler daha güvenli bir biçimde gerçekleştirilebiliyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Ekim 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...