YENİ SEZONDA SÜPER LİG EKONOMİSİ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU (TFF) KULÜP LİSANS KURULU, 11 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK SÜPER LİG’DE KULÜPLERİN 2020-2021 SEZONU TAKIM HARCAMA LİMİTLERİNİ RESMEN AÇIKLADI. LİGDEN DÜŞMENİN KALDIRILMASI VE LİGİN 21 TAKIMA ÇIKARILMASI İLE BİRLİKTE KAMUOYUNDA BÜYÜK TARTIŞMALARA NEDEN OLAN KARAR, BAZI KULÜPLERİN TEPKİSİNİ ÇEKERKEN, HARCAMA ÜST SINIRI SAPMA ORANI DA YÜZDE 30’DAN YÜZDE 15’E İNDİRİLDİ.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Uzun yıllardır Türk takımlarının korkulu rüyası olan finansal fair play kuralları yeni sezon açılışı öncesi en fazla tartışılan konulardan biri haline geldi. Geçtiğimiz sezon kabul edilen kurallar UEFA’nın finansal fair play ilkeleri gereğince kulüplerin gelir gider dengesini kontrol altına almayı amaçlarken, belirlenen limitler bazı kulüpler tarafından ‘uygulanamaz’ olarak nitelendiriliyor.

Ağustos ayı içerisinde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından açıklanan harcama limitlerinin, 15 Aralık tarihine dek yapılacak başvurular ile sponsorluk, oyuncu satışı ya da UEFA gelirlerinin üçte biri oranında artırılması da mümkün olacak.

HARCAMA LİMİTLERİ NASIL BELİRLENİYOR?

Geçtiğimiz yıl kabul edilen Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatına göre her kulüp için harcama limiti belirleneceği ve bunun üzerinde harcama yapan kulüplerin oyuncu tescillerinin yapılmayacağı düzenlenmişti.

Ayrıca finansal fair play kurallarına uymayan kulüplere puan silme de dahil bazı yaptırımların uygulanacağı açıklanmıştı. Düzenleme uyarınca bu limitin sadece Avrupa kupaları ve transfer geliri doğrultusunda arttırılabileceği konusu da değerlendirilmişti.

Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı 89. maddesine göre harcama limitleri o sezon kulüplerin transferler de dahil tüm harcamaları için geçerli oluyor. Buna göre son 3 yıl içinde finansal tablodaki veriler değerlendirilerek yeni sezon bütçesinin bu verilere göre düzenlenmesi hedefleniyor.

Kulüplerin harcama limitlerinin belirlenmesinde finansal tablolardaki gelir gider farkı üzerinden hesaplama ve net borç/net faaliyet gelir rasyosu hesaplama yöntemleri kullanılıyor. İki yöntem ile elde edilecek tutarın ortalaması ile her kulübün harcama limiti ayrı ayrı belirleniyor.

FENERBAHÇE VE KASIMPAŞA’DAN BÜYÜK İTİRAZ

Yeni sezon ile ilgili harcama limiti konusunda en büyük tepki, bu yıl için Fenerbahçe ve Kasımpaşa’dan geldi. 2020-2021 sezonu için 177 milyon lira limit belirlenen Fenerbahçe kulübünün tahkime itirazı ise reddedildi. Hiç borcu olmayan ve 200 milyon lira transfer geliri olan Kasımpaşa ise 69 milyon liraya tepki göstererek, gerekirse ligden çekilebileceği sinyalini verdi.

Ligde birçok kulübün itirazını çeken harcama limiti özellikle borçlu kulüpleri ve borçsuz kulüpleri aynı ölçüde değerlendirmesi ve limitlerin belirlenmesinde bankaların belirleyici olması noktasında yoğunlaşıyor.

Kamuoyunda Fenerbahçe’ye düşük harcama limiti belirlenmesinin nedeni olarak, kulübün Bankalar Birliği ile borç yapılandırmasına gitmemesi gösteriliyor. Kulübün kamu bankaları ile yapılandırma anlaşması yapması halinde ise limitin 100 milyon TL artış göstereceği belirtiliyor.

Türkiye Futbol Federasyonu ise harcama limiti konusundaki eleştiriler karşısında her kulübe aynı kuralın uygulandığı ve sağlıklı bir finansal yapının kurulması için talimatın kararlılıkla uygulanmasına devam edileceğini duyurdu. Federasyon yaptığı açıklamada kulüplerin finansal fair play kurallarına uymamaları durumunda UEFA müsabakalarına katılmasının mümkün olmadığını da hatırlattı.

Devamı Z Raporu Dergisi Eylül 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...