Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu: Sporda mali sorunlar çözülecek

SPORDA ÖZELLİKLE EKONOMİK ANLAMDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GETİRECEK YENİ SPOR YASASININ YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ ARDINDAN, GENÇLİK VE SPOR BAKANI MEHMET M. KASAPOĞLU İLGİLİ DÜZENLEMENİN BÜTÇE AÇIKLARI İLE MÜCADELE İÇİN BÜYÜK ÖNEME SAHİP OLDUĞUNU, YASANIN TÜM TARAFLARLA TARTIŞILDIĞINI VE ELEŞTİRİLERİN YERSİZ OLDUĞUNU AÇIKLADI. KASAPOĞLU, YENİ YASANIN GETİRECEĞİ FAYDALARI Z RAPORU’NA ANLATTI.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Spor ekonomisi açısından Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun getirdiği en önemli yenilik sizce nedir?

Ülkemizde faaliyette bulunan spor kulüplerinin hukuki, finansal, şirketleşme, halka açılma ve yönetimsel birçok sorunu var ama bunlar içinde en önemli olanı mali sorunlar. Peki, mali sorunların sebebi nedir? Birçok sebep var ama temel olarak yeterli düzeyde gelir üretilmemesine rağmen, bu gelirlere uygun olarak gider ve harcamaların düzenlenmemesi ve sürekli tekrarlanan bütçe açıkları olarak görünüyor. Bu tanımlamanın altını doldurmak mümkün.

Kurumsallaşma, yönetim ve organizasyon yetersizlikleri, sporcu ve teknik insan ödemeleri, yüksek transfer bedelleri, açıkların genellikle kısa vadeli ve yüksek faiz borçlanmayla kapatılmaya çalışılması gibi teknik tespitleri yapmak da mümkün. Bunlar gizli, bilinmeyen, ilk defa dile getirilen durumlar değil. Kamuyu Aydınlatma Platformu aracılığı ile açıklanan finansal tablolar Türkiye Süper Ligi’nde yer alan özellikle dört büyük kulübün teknik olarak mali yapısının sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu gösteriyor. Kulüpler tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamalara göre. 2020 Ekim ayı itibariyle:

A Kulübünün 5,33, B Kulübünün 5,2, C Kulübünün 3,3 ve D Kulübünün 1,25 milyar TL olmak üzere toplam 15.08 milyar TL borcu bulunmaktadır.

Kulüpler tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamalara göre 2021 Mayıs ayı itibariyle:

A kulübünün 5,96, B kulübünün 5,47, C kulübünün 4,51 ve D kulübünün 1,44 milyar TL olmak üzere toplamda 17,38 milyar TL tutarında borcu bulunuyor. Bu borç toplamı son sekiz yılda yüzde 534 oranında artmış. Bu tablonun açıklaması şu: Kulüplerin borçları varlıklarını ve öz sermayelerini yok ediyor ve artan zararlar dolayısıyla kulüpler teknik anlamda iflasa sürükleniyor.

İşte yasa öncelikle kulüplerin mali olarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlayacak. Herkesin ayağını yorganına göre uzatmasını sağlayacak.

Yeni yasa hükümleri, özellikle futbol kulüplerinde denk bütçe konusunda faydalı olacak mı?

Spor kulüplerimizin en önemli sorunu borçlanma. Borçlanma konusunu teknik olarak iyi anlamak gerekiyor. Yönetebildiğiniz, gelirlerinizle çevirebildiğiniz ve rasyonel yatırımlara yönlendirebildiğiniz sürece borçlanma kötü bir şey değil. Ama bizde borçlanma, görev yapılan dönemi finansal olarak rahatlatma aracı olarak kullanılıyor. Bir sonraki dönem, daha fazla borçla karşı karşıya kalıyor. Yasayla spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerine denk bütçe zorunluluğu getiriliyor. Bu sayede yöneticiler daha sorumlu harcama yapmaya özendirilerek uzun vadede uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik korunacak.

Kulüpler Birliği’nin yasaya yönelik bazı eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bakanlık olarak hemen pandeminin hemen öncesinde 13-17 Ocak 2020 tarihinde Türk sporunun mevcut durumunun değerlendirilmesi ve gelecek stratejilerinin belirlenmesi amacıyla bir çalıştay düzenledik. 5 gün boyunca devam eden çalıştayda 7 ayrı salonda toplam 150 saatlik oturumlar gerçekleşti.

Devamı Z Raporu Dergisi Haziran 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...