MUSUL SAVAŞINDA JEOPOLİTİK VE PETROL

Dr. Mamdouh G. Salameh

Irak’ta orta ve Kuzey bölgelerindeki çok sayıda noktayı 10 Haziran 2014’te ele geçiren DAEŞ, dünyayı büyük bir şaşkınlığa sürüklemişti. Bunların en çarpıcı olanı ise Irak’ın en büyük ikinci şehri Musul’a almasıydı. Örgüt ayrıca şimdi Kürt güçlerinin kontrolünde olan petrol zengini Kerkük’ü de ele geçirmeye çalışmıştı. DAEŞ saldırıları Irak’ı mezhepsel ve etnik bir çatışmaya sürükledi.

Ancak ağırlıklı olarak Iraklı güçlerden oluşan ve yaklaşık 30 bin kişilik bir ordu, Iraklı Kürt (Peşmerge) kuvvetleri ile birlikte Musul’a yürüyor ve Batı’nın da hava desteğini alıyor.
Musul, bedeli ne olursa olsun kurtarılacak. Ancak bu zaferin jeopolitik etkileri de olacak. Bu Irak’ın toprak bütünlüğünün yeniden tesisi, DAEŞ’in Suriye’de kaçınılmaz yenilgisi, Irak Kürdistanı’nın bağımsızlığı ve Irak’ın kuzeyindeki arasında Kerkük’ün de bulunduğu petrol kaynaklarına olan etkisi bunlardan bazıları.

PETROL FİYATLARINAETKİSİ VE IRAK’IN KUZEY PETROL SAHALARI
Musul’un kurtarılması petrol fiyatlarında bir artışa yol açmayacaktır. Bir etkisi olacaksa da bu Irak ve Irak Kürdistanı’nın halen DAEŞ’in elinde olan Kerkük ve bazı diğer petrol sahalarına ulaşmasını sağlayacağı için fiyatlar aşağı yönde etkilenecektir. Bu, şu anda Irak’ın toplam günlük 4.63 milyon varillik petrol üretiminin ve 3.69 milyon varillik ihracatının, sırasıyla 5 milyon varil üretime ve 4 milyon varil ihracata çıkabileceği anlamına geliyor.
Kürt bölgesindeki petrol kuyuları Irak’ın en büyük rezervlerinden biri. Buradan yapılan ihracatın nasıl paylaşılacağı tartışması çok uzun süredir Bağdat ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KRG) arasında sorunlara neden olmakta.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Kasım 2016 sayısında

Dikkat çekenler...