İhracatta yoğun siparişler kapasiteleri artırdı

PANDEMİYLE TEDARİK ZİNCİRİNDE YAŞANAN KIRILMALAR TÜRKİYE’NİN ÖNEMİNİ ARTIRDI. BU SÜREÇTE BAŞLAYAN TÜRKİYE’YE YÖNELİK YOĞUN SİPARİŞ DALGASI ARTARAK DEVAM EDİYOR. RUSYA-UKRAYNA KRİZİYLE BÜYÜYEN SİPARİŞ DALGASI TÜRK SANAYİSİNDE KAPASİTELERİ ZORLAMAYA BAŞLADI. BU YIL İTİBARIYLA OTOMOTİVDEN KİMYA ÜRÜNLERİNE KADAR BİRÇOK SEKTÖRDE KAPASİTE YÜZDE 80’LERE ULAŞTI.

NİRAN YAŞAR

2021-2022 ihracatta rekorlar dönemi olarak anılırken, ihracat içindeki payı en fazla olan sektör kimyevi maddeler ve mamulleri oldu. Geçen yıl da rekor kıran sektör, 2022’nin Ocak-Mart döneminde 7,5 milyar dolarlık ihracat değeriyle Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren sektörü konumunda. Aynı dönemde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, İtalya, Lübnan, Almanya, ABD oldu. Sektör geçen yılın aynı dönemine göre en büyük ticaret partnerleriyle yüzde 100’ün üzerinde bir ihracat artışı yaşadı.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de rekorlar dönemine eşlik ediyor. 2022 ocak ve şubat aylarını zirvede kapatan sektör martta rekorunu revize etti. Hazır giyim 2022 Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 16,2 artışla 5,4 milyar dolar ihracat değeri elde etti. Türkiye’nin bu sektörde en büyük ve vazgeçilmez pazarı ise AB ülkeleri. Sektör ihracatının yüzde 70’e yakınını AB ülkeleri ve İngiltere’ye yapıyor. AB ülkeleri ile ihracatımız geçen yıla göre yüzde 19,1, İngiltere ve ABD ile ise yüzde 24,6 artış kaydetti.

Mart ayı ihracatıyla 752,7 milyon dolarlık ticarete imza atan mobilya, kağıt ve orman ürünleri de şahlanan sektörler arasında yerini aldı. Sektör Mart ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracatını yüzde 29,6 oranında artırdı. Sektör içerisinde en büyük payı oluşturan mobilya ise bu rakamdan 447,5 milyon dolarlık pay aldı. Mobilya sektöründe Türkiye’nin ana ticaret partnerleriyse ABD, Almanya, Fransa, Irak ve Libya oldu. Kağıt ve karton ürünleri sektörüyse ihracatını geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 50 artırdı ve 274 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kağıt ürünlerinin ihracatında ilk beşte yer alan ülkeler ise Bileşik Krallık, Irak, İsrail, ABD ve İran olarak kaydedildi.

SEKTÖRLERDE VAZGEÇİLMEZ PAZARIMIZ AB ÜLKELERİ

İhracatçıların yükselen sektörlerinden biri de otomotiv oldu. 2021 yılını 29,3 milyar dolar ihracat değeriyle kapatan sektörün 2022 hedefi 33 milyar dolar. Son yıllarda otomotiv endüstrisinde yaşanan yarı iletken çip krizi, sektörün öngörülenden az büyümesine neden oldu. Otomotiv endüstrisinin ihracattaki payı yüzde 17 civarında iken çip kriziyle yüzde 13’lere geriledi. Bu yüzden 2023’te çip krizinin sona ermesiyle otomotiv ihracatının daha da yükselmesi bekleniyor. Türkiye’nin otomotiv sektöründeki başlıca pazarı ise yüzde80’e yakın ihracat payıyla Avrupa ülkeleri. Sektörde 2022’nin ilk çeyreğinde birçok ülkeye ihracat artışları gerçekleşti. Çekya’ya yüzde 81, Portekiz’e yüzde 37, Bulgaristan’a yüzde 20, ABD’ye yüzde 16 artış gerçekleşirken, otobüs ve minibüs ithalatı bu artışta etkili oldu.

Zücder’in verilerine göre 2021 yılını 6 milyar dolarla kapatan züccaciye sektörü ise ticarette dünya sıralamasını 10’unculuktan 8’inciliğe yükseltti. Artan talep nedeniyle 2022 ihracat hedefini yükselten Zücder, 7,5 milyar dolarlık bir öngörüde bulundu. Züccaciyede Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıysa yüzde 55 ile AB ülkeleri oldu. 2021 verilerine göre AB ülkeleri arasında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke ise Almanya. Türkiye’nin 2021’de Almanya ile gerçekleşen ihracatı yüzde 22,9 artışla 17,7 milyar dolara çıkarak tarihi zirveyi gördü. İhracat partnerlerinde Almanya’yı takip eden sırada, Fransa İngiltere ve ABD yer alıyor. ABD ile 28 milyar dolar olan ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

KAPASİTE KULLANIM ORANLARI EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

‘İhracatta rekor’ manşetleriyle çok sık karşılaştığımız bugünlerde, kapasite kullanım oranı gündeme geldi. Sektörlerin toplam üretim kapasitesinin ne kadarını kullandığını gösteren bu oran ihracattaki rekorların kanıtı niteliğinde. Mart ayını rekorla kapattığını duyuran hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün kapasite kullanım oranı yüzde 83,9. Şahlanan sektörlerden olan mobilya sektörünün kapasite kullanım oranıysa yüzde 80-90 civarında. Küresel ticarette önemli bir yere sahip olan kimya ürünlerinin 2022 yılının ilk çeyreğinde kapasite kullanım oranıysa yüzde 77 seviyelerinde. Zücder ise cam, metal, porselen gibi 8 sektörü temsil ettiği için birçok kapasite kullanım oranına sahip. Ama genel bir ortalama alındığında bu oranı yüzde 70’lerde. Otomotiv sektöründeyse dünya çip kriziyle uğraştığı için bu oran yüzde 65’lerde kaldı.

Devamı Z Raporu Dergisi Mayıs 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...