Evden çalışan çalışana

PANDEMİNİN İLK GÜNLERİNDE PEK ÇOK ŞİRKET, OFİSLERİNİ GEÇİCİ SÜREYLE KAPATIP, EVDEN ÇALIŞMA MODELİNE GEÇMİŞTİ. BU ÇALIŞMA MODELİNİN KOLAYLIKLARINI VE AVANTAJLARINI KEŞFEDEN FARKLI ALANLARDAN BİRÇOK ŞİRKET, BİRAZ DA ÇALIŞANLARININ DA TALEBİYLE, BU MODELİ STANDARDA DÖNÜŞTÜRÜYOR. HER GÜN OFİSE GELİNMESİNİ GEREKTİRMEYEN TÜRDEN İŞLER YAPAN ÇALIŞANLAR EVDEN, UZAKTAN VE HATTA ŞEHİR DIŞINDAN ÇALIŞMA DÜZENİNE GEÇİYOR. BU BÜYÜK DÖNÜŞÜM, İŞ YAPMA BİÇİMLERİMİZDEN ŞEHİR HAYATIMIZA KADAR PEK ÇOK ŞEYİ RADİKAL BİR ŞEKİLDE DEĞİŞTİRECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR.

FATMA NUR DİNÇ

Korona virüs salgınıyla dünya genelinde çok sayıda sektörde milyonlarca çalışan evden çalışmaya başladı. İlk başta şirketler zorunluluktan çalışanlarını eve yollarken bunun verimlilik üzerinde nasıl bir etki yaratacağı tam olarak bilinmiyordu. Ancak geçtiğimiz 1 yılda birçok şirket uzaktan çalışmanın olumsuzdan çok olumlu yanları olduğu kanaatine vardı. Dünya genelinde çalışanların yüzde 83’ü pandemi nedeniyle evden çalışmaya adapte oldu. Araştırmalara göre salgından sonra global olarak işlerin yüzde 25’inin evden yapılabilir hale gelmesi öngörülüyor. Ülkeler bazında ise Amerika’da yüzde 47 oranında, İsviçre’de yüzde 45, Kamboçya’da yüzde 11, Türkiye’de yüzde 21 oranında işlerin evden yapılabilmesi mümkün görünüyor.

Araştırma şirketi Gartner’ın 317 CFO ve finans lideriyle yaptığı ankete göre şirketlerin yüzde 74’ü çalışanlarının bir kısmının kalıcı olarak uzaktan çalışmaya geçmesini planlıyor. Bir başka araştırma şirketi Enterprise Technology Research (ETR) de teknoloji odaklı şirketlerde 2021’de uzaktan çalışanların sayısının 2’ye katlanmasının beklendiğini bildirdi. Bunun nedeni ise şirketlerin yüzde 49’unun uzaktan çalışmayla verimliliğin arttığını düşünmesi.

TÜRK ÇALIŞANLAR UZAKTAN ÇALIŞMA İSTEĞİNDE AVRUPALILARI GEÇTİ

Microsoft, Boston Consulting Group, KRC Research ve Wharton School ile birlikte Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgeleri dikkate alınarak, 20 ülkede hayata geçirdiği “Work Reworked” araştırması yapıldı. Yapılan araştırmanın sonucuna göre, Türk iş dünyasının esnek çalışma modelini Avrupalı meslektaşlarına göre çok daha hızlı benimsediği ortaya çıktı. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden 633 kişinin katıldığı ankette, yöneticilerin yüzde 94’ü hibrit bir çalışma yönteminin kalıcı olacağını öngörüyor. Aynı ankete İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya gibi Avrupa’nın lider ekonomilerinden katılan yöneticiler arasında ise bu öngörü yüzde 88 oranında kalıyor. Araştırma, esnek çalışma modeliyle birlikte, inovasyonla şekillenen kurum kültürünün ve bunu önceliklendiren yeni nesil yöneticilik anlayışının da kalıcı olacağına işaret ediyor.

Araştırma, Türkiye’deki çalışanların zamanlarının yüzde 43’ünü geleneksel ofis ortamı dışında geçirmek istediklerini gösteriyor. Araştırmanın Avrupa ayağında elde edilen sonuç ise yüzde 31. Öte yandan, çalışanlar ofiste geçirdikleri zamanı meslektaşlarıyla bağlarını korumanın güçlü bir yolu olarak görmeye devam ediyor. Üst düzey yöneticiler ofiste geçirilen günlerin üretkenliğin yanı sıra, çalışan bağlılığını da artırdığını belirtiyor. Uzaktan çalışmaya geçen şirketlerin yüzde 77’si, bu yeni modelde eskisine oranla daha fazla üretken olduğunu belirtiyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Mart 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...