CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ABD TEMASLARI VE MOODY’S’İN NOT İNDİRİMİ

Prof.Dr. S.Burak Arzova /Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hemen Pazartesi günü piyasalarını açık tutarak aslında tüm dünyaya ekonomisine ne kadar güvendiği mesajını verdi. Açık olan piyasalar sayesinde Türkiye’den fonlar hiç bir kısıtlamaya tabii olmaksızın ülke dışına rahatça çıkabildi.

Vatandaşımız ise Türk Lirasına sahip çıkarak yaklaşık 10 milyar USD bozdurdu ve ilk bir haftalık dalgalanma neticesinde Türk Lirası belirli bir istikrara oturdu.
Merkez Bankası hemen sonrasına denk gelen Pazartesi günü 7 maddelik bir önlemler dizisi açıklayarak piyasaları rahatlatan tedbirleri aldı. Neydi bunlar?
1) Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacak,
2) Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacak,
3) Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacak,
4) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecek,
5) Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacak,
6) Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecek,
7) Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacak,
Hemen sonrasında salı günü ise faiz indirimine devam etti.
Hükümet ise içeride ekonomiyi canlı tutmak, ihracatı artırmak ve Güneydoğu Anadolu Ekonomisine katkı sağlamak için bir dizi önlem ve teşvik paketi açıkladı.
Esasen Türkiye’nin makro ekonomik dinamiklerine baktığımızda 15 Temmuz Cuma günü piyasaları kapatırken Türkiye için hangi riskler ve hangi olumlu özellikler mevcut ise bugün de aynı riskler ve olumlu özellikler mevcut.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ekim 2016 sayısında…

Dikkat çekenler...