OTOMOTİV SEKTÖRÜ VİTES DÜŞÜRÜYOR

2025’İN, OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE RÖLANTİYE GİRMESİ BEKLENİYOR. OSD’NİN İLK ÇEYREK RAPORUNA GÖRE, TOPLAM OTOMOTİV ÜRETİMİ YÜZDE 9 AZALARAK 344 BİN 120 ADEDE GERİLERKEN, İHRACAT YÜZDE 1 AZALARAK 254 BİN 683 ADET OLARAK GERÇEKLEŞTİ. TOPLAM PAZAR YÜZDE 7, OTOMOBİL PAZARI İSE YÜZDE 4 ORANINDA DARALMA KAYDETTİ. AYNI ZAMANDA 2,4 MİLYON ADET OLAN TÜRKİYE’NİN OTOMOTİV ÜRETİM KAPASİTESİNİN BYD VE CHERY YATIRIMLARIYLA 2,8 MİLYONA KADAR ULAŞMASI HEDEFLENİYOR. ABD’NİN BAŞLATTIĞI TARİFE SAVAŞLARINDAN TÜRKİYE’NİN ÇOK FAZLA ETKİLENMESİ BEKLENMEZKEN, MARKALAR TARAFINDA İSE HİBRİT, ELEKTRİKLİ VE İÇTEN YANMALI MOTORLARI BİR ARADA SUNAN “ÜÇLÜ OPSİYON” SEÇENEKLERİ GELİYOR.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK

Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD), ilk çeyrek raporunu yayımladı. Öyle ki, Ocak-Mart döneminde toplam üretim geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 344 bin 120 adet seviyesinde, otomobil üretimi ise yüzde 7 oranında gerileyerek 220 bin 927 adet seviyesinde gerçekleşti.

Yılın ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1, otomobil ihracatı ise yüzde 3 azalırken, toplam ihracat 254 bin 683 adet olarak gerçekleşti. Türkiye’nin 2025 yılı ilk 3 ayında toplam otomobil ihracatı ise 149 bin 843 adet düzeyinde ilerledi.

Zor bir yılı geride bıraktıklarını söyleyen OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “2024’te rekor ihracat yapsak da bu ihracatı daha da artırmamız, rekabetçiliğimizi daha da iyileştirmemiz gerekiyor. Kötü bir yılı geride bıraktık ama aynı zamanda 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yılın ilk 3 ayına bakınca Mart’ta bir toparlanma olsa da 3 aylık verilerde üretimimiz yüzde 9 düştü. Kapasite kullanımımız ise yüzde 78’den 65’e geriledi. Ancak rakamlar düşüyor olmasına rağmen, Mart ayını yukarıya doğru hareket eden bir ay olarak görüyoruz” dedi.

2025’in ilk çeyreğinde toplam pazar ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 285 bin 818 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 4 oranında gerileme yaşadı ve 223 bin 793 adet oldu. 2025’in ilk 3 aylık döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 32, toplam taşıt pazarındaki yerli araç payı ise geçen yılın ilk çeyreğine göre 2 puan düşerek yüzde 31 oldu.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörünün aynı zamanda kapasite kullanım sorunuyla da karşı karşıya kaldığını söyleyen Eroldu, önceki yıllarda yüzde 40’larda olan iç pazar payının yüzde 30’lara gerilediğini söyledi. 2024 yılında yüzde 70’lik toplam kapasite kullanım oranı ile rekor ihracat yapılsa da rekabetçiliğin daha da artması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

DIŞ YATIRIMLARLA KURULU KAPASİTE ARTACAK

Önümüzdeki dönemde küresel otomotiv pazarının 100 milyonu geçmeyeceğini söyleyen Eroldu, “Talep aşağıya doğru gidecektir. 95 milyonluk talebe karşı devasa bir kapasite var. 2024 otomotivdeki en kötü seneydi ve geride kaldı. 2025’in 2024’ten daha iyi olması için yatırımlar yapıyoruz” dedi. Otomotiv sanayisine yapılan dış yatırımlardan da söz eden Eroldu, bu yatırımların olumlu yansımalarının bu yılki kapasite rakamlarında görüleceğine değindi. BYD ve Chery’nin Türkiye’deki yatırımları ile kurulu kapasitede artış öngördüklerini söyleyen Eroldu, “2.2 milyon olan Türkiye’deki otomotiv üretim kapasitesinin üzerine 175 bin adet TOGG’u ve iki yeni fabrikanın 150-200 binlik üretim kapasitesini de eklediğimizde 2,7-2,8 milyon gibi çok ciddi bir kurulu kapasiteye ulaşacağız. Hedefimiz de bu kurulu kapasiteyi ne kadar doldurabileceğimiz. Çünkü gerçekten de otomotiv sanayisinin Türkiye rakamlarında, ekonomisinde çok ciddi bir payı var” dedi.

TARİFE SAVAŞLARI TÜRKİYE’Yİ TEĞET GEÇECEK

ABD’nin başlatmış olduğu tarife savaşları ve otomotiv özelinde gelen ek vergiler hakkında da konuşan Eroldu, “Bizim pazarımız Avrupa olduğu için biz Avrupa müşterisine yönelik ürün yapmaya devam edeceğiz. Hem Türkiye pazarına hem Afrika-Ortadoğu pazarlarına hem de Batı Avrupa pazarına yönelik ürün yapan aslında çoklu pazarlara cevap vermeye çalışan bir sanayiyiz. İhracatımızın yüzde 70’i Batı Avrupa ülkelerine olduğu için biz gene Batı Avrupa’ya uygun ürün yapmaya devam edeceğiz. Teknik mevzuatımızda da Türkiye olarak Avrupa Birliği’ni birebir takip ediyoruz.

Devamı Z Raporu Dergisi Mayıs 2025 sayısında…

Dikkat çekenler...