MİLLİ SİLAH GÜCÜYLE BÜYÜK KARARLILIK PKK’NIN KANDİL’İ SÖNECEK

Türkiye, 30 yıllık terörle mücadelesinde önemli bir psikolojik eşiği aşmak üzere. PKK’nın sığınmasına imkan veren altyapının çökertilmesiyle birlikte Kandil, terör barınağı olmaktan çıkarılacak, örgütün ana stratejisi ağır hasar alacak. PKK’nın Kandil sonrası olası diğer sığınma noktaları olarak gündeme gelen Mahmur Kampı, Sincar ve IrakSuriye sınırına yakın noktadaki Karaçok bölgesi de TSK’nın hedefleri arasında.

Kıymet Sezer

Yaz kış aralıksız devam eden operasyonlarla yurtiçinde hendek terörünü bitiren, şehirde ve kırsalda terörist varlığını yok etme noktasına gelen güvenlik güçleri, Mart 2018 itibariyle Kandil için düğmeye bastı. TSK, sınır çizgisindeki Hacıbey Çayı’nı geçti. Teröristlerin Türkiye’ye sızma yaptığı sınır boyundaki kamplar kıskaca alındı, sınır kamplarındaki teröristlerin Kandil ile bağlantıları kesildi, çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi. Bir yandan Kandil’deki eğitim, lojistik, cephanelik, barınma ve muhabere amaçlı kullanılan kamplar havadan vurulurken bir yandan da etkili kara harekatı için hazırlıklar devam ediyor. Operasyon tamamlandığında, bugüne kadar gerçekleştirilmiş büyük operasyonlara rağmen Kandil’deki varlığını sürdüren bölücü terör örgütü PKK için Kandil sönecek. Türkiye, 30 yıllık terörle mücadelesinde önemli bir psikolojik eşiği aşacak. Bölgede teröristlerin sığınmasına imkan veren alt yapının da çökertilmesiyle birlikte Kandil teröristlerin barınağı olmaktan çıkarılacak, örgütün tüm stratejisi ağır hasar alacak. PKK’nın Kandil sonrası olası diğer sığınma noktaları olarak gündeme gelen Mahmur Kampı, Sincar ve Irak-Suriye sınırına yakın noktadaki Karaçok bölgesi de TSK’nın hedefleri arasında ve ABD ile Münbiç konulu görüşmelerde masaya konulmuş durumda. Türkiye’nin terörle mücadelesinde bu büyük hedefi ortaya koymasında etkili olan güç ise milli silah, mühimmat ve savunma sistemlerinin gücüyle birleşen devlet kararlılığı. Özellikle Zeytin Dalı Harekatı ile Fırat Kalkanı Harekatı’nda sivil hassasiyetle kaydedilen başarının halklar nezdinde gördüğü kabul ve batılı ülkelere itiraz gerekçesi bırakılmayışı da Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının uluslararası kabul görmesini sağlamış durumda. Her açıdan Kandil’in imhası için en uygun zamanlamanın içerisinde olunduğu değerlendiriliyor.

ADIM ADIM KANDİL’E

Mart 2018’den itibaren başlatılan Irak kuzeyine sınır ötesi harekatı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarının kahramanı Korgeneral İsmail Metin Temel yönetiyor. Operasyonu komandoların desteğiyle Şırnak ve Hakkari Tümenleri yürütüyor. Sınır içinde terörle mücadelede sağlanan başarıyla birlikte sınır ötesi operasyon planlamaları uzun bir süre önce yapıldı. Terörist örgütün yeniden bölgeye sızmasını önlemek üzere düğmeye basıldı. Güvenlik güçleri sınır ötesi harekatı, Afrin’de yaşadığı hezimetin ardından Şemdinli üçgenini hedef gösteren terörist örgüte karşı Türkiye-Irak-İran üçgeninden başlattı.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Temmuz 2018 sayısında…

Dikkat çekenler...