ÇiZGi ROMAN SEKTÖRÜNÜN ALTIN DÖNEMi

Sinema, internet ve karikatür albümleri, çizgi romanın Türkiye’de yükselişine imza atan üç önemli faktör. Özellikle Hollywood destekli Çizgi romanlar ve Japon animeleri ile desteklenen mangalar Türkiye’de genç kitle için bir çekim noktası oluşturmuş durumda. Tommiks, Teksas edebiyatı yerini popüler ve alternatif çizgi romanlara terk ediyor. Türkiye için sevindirici olan ise yerli çizgi romanın da bu dalga ile birlikte yükseliyor olması. Çizgi roman sektörünün bugünü ve geleceğini yine sektörün önde gelen isimleri ile konuştuk. 

Sernur Yassıkaya 

SEHZADE-YANGINI-03Ocak ayında 100’üncü sayısını okuyucularına sunan ve internette yayın yapan çizgi roman, sinema ve edebiyat dergisi Gölge, ilk kez yazar ve çizer takımıyla toplanmaya karar verir. Toplanmak derken, üç-beş kişi gelirse ne ala modundadırlar. Kadıköy tarafında bir cafe buluşma noktası olarak belirlenir. Facebook’ta yaptıkları duyuruya 150 kişi “geleceğiz” diye işaretlemişse de bu oranın olsa olsa 3’te biri ancak gelir diye düşünürler. Buluşma zamanı tam bir sürpriz ile karşılaşır organizasyonu yapanlar. Buluşmaya o kadar çok kişi gelir ki, bir kısmı cafe dışında takılmak zorunda kalır. 160-170 kişi buluşmaya katılmış, bir o kadar insan da gelemediği için “özür mesajı” geçmiştir. Buluşmada Ankara, İzmir, Bursa, Sakarya gibi şehirlerden çizgi roman sevdalıları, sinema müptelaları yerini almıştır. Çizgi roman dünyasının Devrim Kunter, Ersin Burak, Ömer Muz, Amak-ı Hayali çizgi romanlaştıran Mustafa Ahmet Kara ve yeni çizgi romanı Şehzade Yangını ile yerli çizgi roman piyasasında ses getiren Selçuk Ören gibi tanınan çizer ve yazarları da buluşmaya katılır. Gölge’deki buluşmayı size aktarmamızın nedeni, Türkiye’de son derece canlı ve her geçen gün kalitesini artıran çizgi roman takipçisi, üretici bir kitle olduğunu göstermek.
Türkiye’de çizgi roman denince akla ilk olarak Teksas, Tommiks, Zagor gibi yayınlar gelir. Birçok insan için bunlar adeta bir nostaljidir. Halbuki, yazar ve İletişim Yayınları editörü Levent Cantek’in artık kült haline gelmiş olan Türkiye’de Çizgi Roman adlı kitabında bahsettiği gibi bu yayıncılık türü 60-70 yıllık bir geçmişe sahip. Ve artık kalıcı bir okuyucu kitlesi mevcut durumda. Türkiye’de kitap endüstrisinde çizgi roman ayrı bir kategori olarak sayılmadığı için sektör adına bir rakam vermek pek mümkün değil. Ancak yine de kitap satış noktalarında her geçen gün daha fazla sayıda gördüğümüz çizgi romanlardaki artan çeşitlilik, sektörün yükselişte olduğunun açık ispatı.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Nisan Sayısında….

Dikkat çekenler...