PARANIN DEĞiL FiKiRLERiN DE YENi YATIRIM ALANI UZAY

“Yıkıcı bir dönem”de yaşıyoruz. Olabilecekleri önceden sezinleyen ya da girişim dünyasına yön vermek isteyen şirketler, bıkıp usanmadan en doğru iş modelini yaratmak için çaba sarf ediyor. Bugünlerde küresel girişim dünyasının öncüleri, yaptıkları açıklamalarıyla, geleceğin yeni yatırım alanının “uzay” olduğunu şimdiden ilan ettiler bile. Ünlü teknoloji dehası Elon Musk ve Amazon’un CEO’su Jeff Bezos bu girişimcilerden bazıları…

İlter Utku

elon-musk-spacex

Kudüs İbrani Üniversitesi öğretim görevlisi Yuval Noah Harari, 2014’te yayınladığı “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens: İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi” adlı kitabında, insanlığın bugüne kadarki gelişimini anlatmıştı. Kitap dünya çapında büyük bir başarı yakaladı. Öyle ki Bill Gates kendine ait blogunda, eşi Melinda’ya kitabı tavsiye etti. Kitapla ilgili esas sükseyse Facebook’un kurucusu Zuckerberg’in kitap kulübüne seçerek 38 milyon takipçisine tavsiye etmesiyle geldi.
Harari ilk kitabın başarısı üzerine bu sefer bir adım daha atarak, insanlığın geleceğini inceleyeceği yeni bir eser hazırlığı içinde. Yazar, sonbaharda yayınlanması beklenen “Homo Deus: İnsanlık Geleceğinin Kısa Özeti” isimli kitabında, gelişen teknolojinin insanlar üzerindeki muhtemel etkilerini ele alıyor. Çalışmanın en önemli iddiası, insanların bir süre sonra “işe yaramaz” oluşu.
Neredeyse 200 yıldır, Sanayi Devrimi‘nden bu yana insanlar işlerini makinelere kaybetmekten korktu. Fakat bugüne kadar kitlesel olarak, makinelerin işlerimizi elimizden alacağı iddiası yakın zamana kadar gerçekleşmedi. Fakat şöyle şeyler oldu: Sanayi Devrimi ile birlikte insanların fiziksel yeteneğine çok fazla ihtiyaç kalmadı. Kas gücü gerektiren pek çok iş artık makineler tarafından yapılabiliyor. Bu sebeple insanlar, kendilerini makinelerden ayıran entelektüele yöneldiler ve böylelikle yapay zeka geliştirildi. Şimdilik çok yeni bir teknoloji olan yapay zeka, başarabildiği işlerle şimdiden bazı iş kollarını tehdit etmeye başladı. Uzun lafın kısası Harari’ye göre bu gelişmeler çok hızlı gerçekleşecek süreç sonucunda işe yaramaz bir insan sınıfı haline gelecek.
Bütün işler robotlar tarafından yapıldığında da insanları bekleyen en büyük tehlikenin amaçsızlık olduğunu düşünen Harari, insanların sabah yataktan kalkmak için bir sebep bulamaması herkesi bir boşluğa itecek. Bu boşluk ilaçlar ve sanal gerçeklik kullanılarak giderilmeye çalışılacak. Harari bu durumun yeterince ciddiye alınmadığını ve sadece bilimcilerin bu konu ile ilgilendiğini belirterek politikacıların bu konuda adım atması gerektiğini düşünüyor.

MUSK: 2025’TE MARS’TAYIZ
Evet, Harari’nin “daha manalı hayat” uyarılarına günümüz şartları altında belki de en anlamlı yanıt Ünlü teknoloji dehası Elon Musk’dan geldi. Geleceğe dair hayallerini yeni sanayi devriminin argümanlarıyla hayata geçirmeye hazırlanan Dünya gençliğinin yeni rol modeli Musk; elektrikle çalışan şoförsüz arabalar üreten, yeni teknoloji uzay roketleri inşa eden, Mars’ı insan yaşamına açmayı kafasına koymuş sıradışı bir girişimci. Birilerine göre o gerçekleştirelemeyecek olmadık hayallere sahip. Musk gerçekten de dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için yola çıkmış idealist ve çılgın bir girişimci mi yoksa medyanın şişirdiği, Silikon Vadisi’ne milyarlarca dolar akıtmak için yarışan yatırımcıların şımarttığı, hayalperest bir halkla ilişkiler harikası mı?

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Temmuz 2016 sayısında…

Dikkat çekenler...