GELECEĞE GİDİYORUZ KODLAMA BİLMEYEN KALMASIN!

Kodlama, geleceğin parlak mesleklerinden biri olarak hızlı yükselişine devam ederken, kod yazılımı öğreten programların hedef kitlesinin yaş aralığı da gittikçe düşüyor. İlkokul öncesi çocuklara da programlamayı sevdirmek üzere yeni programlar geliştiriliyor.

Fatma Nur Dinç

Teknolojinin hızla geliştiği ve giderek hayatımızda daha çok yer edindiği yeni bir dünya oluşuyor. Teknolojik gelişmeler mesafeleri kısaltıyor ve her türlü iletişim ve üretimin hızını artırıyor. Dünyada en büyük, en hızlı değişim ve gelişimin teknoloji alanında olduğunu görüyoruz. Bu ortamda güçlü olan şirketler değil değişen ve gelişen, yeniye en hızlı uyum sağlayan şirketler kazanabiliyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgiye ulaşabildiğimiz kaynaklar da bu oranda giderek artıyor. Sürekli bir gelişim ve değişim içerisinde olan dünya, yeni ürünler üretmemizi ve bu değişime ayak uydurmamızı bekliyor. Ebeveynler ve uzmanlar da son zamanlarda gelecekteki işlerin henüz icat edilmediğini söylüyorlar. Bu yüzden inovasyon becerileri, geleceğin bireylerinin sahip olması gereken olmazsa olmaz yetenekler arasında yerini alıyor.

GELECEĞİN OKURYAZARLIĞI KODLAMA

Kodlama inovasyon becerilerinin en başında yer alıyor. Gelişmiş ülkeler spesifik bilgi, birikim, ilgi ve istek gerektiren bu becerinin eğitim alanında ikinci yabancı dil olarak okutulması konusunda hemfikirler. Fakat kodlama öğrenmek için biraz matematik altyapısına ihtiyaç duyuluyor. Kodlama eğitiminde öğrenim hızı kişiden kişiye farlılık gösterebiliyor. Bununla birlikte herkesin kod yazmaktan ‘zevk alabilir’ noktası da tartışmaya açık bir konu haline geliyor. Devletler kodlamayı eğitim müfredatının bir parçası haline getirmek için girişimlere yön veriyor. Avrupa Komisyonu, AB üyesi ülkelere kodlamayı eğitim sistemine entegre etme çağrısında bulunuyor. Geleceğin okuryazarlığı olarak kabul edilen kodlamanın geleceğe yön verecek bir kavram olduğunun bilinciyle çocuklara bu noktada rehberlik etmek gerekiyor. Türkiye’de bu yönde ki girişimlere büyük önem veren ülkeler arasında yerini alıyor. Kodlama dersleri Türkiye’de 2018-2019 yılından itibaren ilkokullarda okutulmaya başlandı.

KODLAMA EĞİTİMDE YENİ BİR TREND

Dünyanın hemen her ülkesinde en çok aranan meslek grupları arasında ‘yazılımcı’ popüler hale geldi. Hızla gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar ekonominin temel taşlarını oluşturuyor. Kodlamanın önemini kavrayan Avrupa ve ABD’de çocuklara kodlama öğretmek hızla yayılan bir trend haline geldi. Artık tek soru çocuklara nasıl öğretilecek. Dünyanın önde gelen ülkeleri her geçen gün eğitim müfredatlarını, yeni çağın dinamiklerinden kodlama üzerinden karşılamaya hazırlanıyor. Çocukları kodlamayla tanıştırmak için pek çok girişim bulunuyor. Bunlar arasında Facebook ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri yer alıyor. Şirketlerin destekleriyle kod öğretmeyi amaçlayan; eğitim materyalleri, oyunlar ve bilgisayar programlarıyla birlikte bu eğitimler okul öncesi dönemden itibaren kodlama öğretimine yönelik yardımcı birer araç olarak hazırlandı. Bu şirketlerin yanı sıra Google, Apple ve Lego da çocuklara kodlamayı aşılamak için oyuncak ve uygulama çalışmaları sürdürüyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Nisan 2019 sayısında…

 

Dikkat çekenler...