Direksiyona Türkiye geçiyor!

GELECEĞİN OTOMOBİLLERİ, YOLLARDAKİ YERİNİ ALMAYA DEVAM EDİYOR. ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN 2025 YILINA KADAR TÜM YENİ OTOMOBİL SATIŞLARININ YÜZDE 10’UNU VE 2040 YILINA KADAR İSE YÜZDE 58’İNİ OLUŞTURMASI BEKLENİYOR. DÜNYACA ÜNLÜ MARKALAR BU KONUDA BÜYÜK YATIRIMLAR YAPMAYA DEVAM EDERKEN, TÜRKİYE KÜRESEL PAZAR İLE AYNI ANDA GİRDİĞİ ELEKTRİKLİ ARAÇ SEKTÖRÜNDE ASRIN PROJESİ TOGG VE BATARYA ÜRETİMİ İLE FARK YARATMAYA HAZIRLANIYOR. DÜNYANIN BATARYA ÜRETİM ÜSSÜ OLMA KONUSUNDA ADIM ATAN TÜRKİYE, MART AYI İTİBARIYLA YOLLARDA GÖRECEĞİMİZ TOGG İLE SEKTÖRÜN DİREKSİYONUNA GEÇMEYE HAZIRLANIYOR!

GİZEM TÜMBAY KOÇAK / ŞUAYİP ALABAY

Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu araçlara geçiş için mutabakat imzaladı. Küresel boyutta ise 137 ülke, Enerji ve İklim İstihbarat Birimi ve Karbon Tarafsızlığı Koalisyonu ile karbon nötr olmayı taahhüt etti. Bu taahhütler 2030 yılı hedefi ile Uruguay ile başlayıp, 2050-2100 arası sıfır karbon hedefi koyan Avustralya ve Singapur ile devam ediyor. Türkiye’nin hedefi ise 2030 yılında yüzde 41 oranında yaklaşık 500 milyon ton emisyon azaltımı ile net sıfır amacı için 2053 yılına hazırlık yapmak. Bu süreçte ulaşım sektöründen kaynaklanan emisyonların düşürülmesine vesile olacak elektrikli araçlar da kritik önem taşıyor. Ulaşıma bağlı olarak ortaya çıkan sera gazı salınımını ortalama 2050 yılına kadar yüzde 90 oranında azaltma hedefiyle hareket eden otomotiv sektörü, elektrikli ve hibrit araç üretimini artırmak için çoktan marşa bastı. Öyle ki geçen yıl küresel araç pazarındaki net büyümenin tamamı elektrikli araçlardan sağlandı.

DEVLER LİGİNİN YENİ OYUNCUSU

Otomotiv sanayinin güçlü isimlerinden biri olan ve uzun yıllardır dünyadaki birçok otomobil markasının parçalarını üreten Türk Otomotiv Sanayii, yollardaki sera gazı salınımını minimum seviyeye çekme hedefiyle ilk elektrikli aracı Togg’u banta indirdi. Küresel ölçekte rekabetçi bir araba markası yaratma hedefi ile yola çıkan Türkiye’nin otomobili Togg, Avrupa’nın doğuştan elektrikli ilk SUV’u olma özelliğini taşıyor. Mart 2023 itibarıyla yollarda göreceğimiz Togg, üretim kapasitesi dikkate alındığında küresel pazarın en güçlü oyuncularından biri olmaya hazırlanıyor. Örnek vermek gerekirse, elektrikli araç pazarının dünyadaki öncü ülkesi Çin’de elektrikli araç sektöründe her yıl ortalama 300 şirket üretime geçiyor. Bu şirketlerin sadece 3 tanesi, 50 bin üretim bandını aştığı için başarılı addediliyor. Dünyanın elektrikli araç üretim lideri Çin’deki üretim skalasını baz aldığımızda Türkiye’nin otomobili Togg’un seri üretime geçmesi ile yıllık 175 bin üretim kapasitesi ile sektörde söz sahibi olacağını söyleyebiliriz. Türkiye’nin bir diğer üretim kapasitesini artırmayı hedeflediği alan ise batarya üretimi. Batarya üretim kapasitesi ile 120 ülkeye ihracat hedefi bulunan Türkiye, dünyanın batarya üretim üssü olmaya hazırlanıyor. Seri üretimine önümüzdeki aylarda start verecek olan Togg ve Farasis Energy’nin ortaklığında kurulan Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri (SİRO) ile 2031’e kadar 20 gigawatt saatlik yıllık üretim kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Türkiye, devler liginin yeni oyuncusu olmaya hazırlanıyor.

2030 YILINA 39 BİN 208 ARAÇ YOLLARDAKİ YERİNİ ALACAK

Kovid-19 salgını, küresel ölçekte yaşanan enerji krizi, çevre bilincinin artması, uygun karbon emisyonu normları, hükümetlerin desteği ve ekosistem oyuncularının işbirlikçi çabaları, tüm dünyada elektrikli araçların benimsenmesini ve bu konuda birçok projenin hayata geçmesine vesile oldu. Dünyada elektrikli araçların pazar payı 10 yılda 41 kat artarak yüzde 8,3’e ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, 2012’de tüm yıl boyunca 130 bin elektrikli araç satılırken, bu rakama 2021’de bir haftada ulaşıldı. 2021’de küresel elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 108 artışla 6,75 milyona ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Geçen yılki satışların ardından dünyadaki toplam elektrikli araç sayısı 16 milyonu buldu. Bu yılın ilk dokuz ayında ise 6,8 milyon araç satışı oldu. 2022 yılının sonuna kadar küresel pazarda, elektrikli araçların 8 milyon adede ve hibrit araçların da 2,6 milyon adede ulaşması ve 2021’e göre yüzde 57’lik bir büyümeyle 10,6 milyon elektrikli araç satışı bekleniyor. Bu rakamın, hafif araçların da dahil olmasıyla yaklaşık 27 milyon elektrikli araca ulaşması hedefleniyor. Marketandmarkets’in verisine göre ise 2030 yılında 39 bin 208 araç küresel yollardaki yerini alacak. Küresel elektrikli otomobil satışları, Seeking Alpha’ya göre Eylül 2022’de yüzde 17 pazar payı ile Eylül 2021’e göre yüzde 51 artışla bir milyon 40 bin ile yine bir rekora imza attı. Bu rakamın yüzde 72’sini elektrikli araçlar, geri kalanını ise hibrit araçlar oluşturdu. 2035 yılına kadar Avrupa otoyollarındaki tırların 80 bin adedinin sıfır emisyon olacağına ve emisyonsuz büyük uçak üretimine başlanması da konuşulan projeler arasında. Tüm bu veriler, sıfır karbon emisyonu için yollarda göreceğimiz hibrit ve elektrikli araçların ortalama 2030 yılına kadar, otomotiv pazarının yaklaşık yüzde 53’ünü üstlenmesi için büyük bir yol gösterici oluyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Aralık 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...