ZENGİNLER DE GÖÇER…

Dünyada her yıl sayıları artan milyonerler, kendi ülkelerindeki ekonomik, politik ya da çevresel faktörler nedeniyle kendilerine yerleşecek yeni ülkeler arıyor. Zengin ve mutlu bir hayat kurmak isteyen global milyonerlerin ilk adresi İngiltere olurken, Orta Doğu ve Kuzey Afrikalı milyonerler kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye’yi tercih ediyor.

Özgür Gözler

Dünyada milyonerlerin sayısı her yıl artıyor. Boston Consulting Group’un son raporuna göre 2014 sonu itibariyle dünyada toplam 17 milyon “milyoner” bulunuyor. Dünya nüfusunun binde 2’sini oluşturan bu kişiler global varlığın yüzde 41’ini elinde bulunduruyor. Bu rakamın 2019 sonuna kadar yüzde 49’a ulaşması bekleniyor. 2013 sonunda 15 milyon olan global milyonerler nüfusuna son bir yılda 2 milyon kişi daha eklendi. Bu artışta Çin’in önemli bir etkisi bulunuyor. ABD en çok milyonere ev sahipliği yapan ülke olarak ilk sırada yer alsa da söz konusu milyarderler olunca iş değişiyor. 2015 yılı Çin’in zenginlikte ABD’yi solladığı yıl olarak tarihe geçti. Şanghay merkezli ekonomi dergisi Hurun Report’un verilerine göre Çin, 596 dolar milyarderi işadamıyla, 537 milyarderi olan ABD’yi geride bırakarak ilk kez zirveye geçti. Son yıllarda Çinli girişimciler uluslararası projelere imza attı. Çin’in 2014 zenginler listesi sıralamasında ülkenin en büyük gayrimenkul şirketi Dalian Wanda Group’un sahibi Wang Jianlin yer aldı. 34.4 milyar dolar (218 milyar yuan) serveti olan Vang’ın sahip olduğu Dalian Wanda Group, bu yılın başında İspanyol futbol takımı Atletico Madrid’in hisselerini satın alarak Avrupa futbol kulübüne yatırım yapan ilk Çinli şirket oldu. Elektronik ticaret devi Alibaba’nın hisselerini ABD’de halka arz ederek dünya tarihinin en büyük borsa açılımlarından birini yapan şirketin kurucusu Jack Ma, geçen yıla göre yüzde 3’lük küçülme yaşasa da 22,7 milyar dolar serveti ile ikinici sıraya yerleşti. Meşrubat devi Wahaha grubunun sahibi Zong Qinghou 21 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Özellikle IT sektöründeki girişimciler bu artışta etkili oldu. IT alanında faaliyet gösteren Çinli dolar milyarderlerinin sayısı 2014 yılından bu yana yüzde 43 artış göstererek 210’a çıktı. Öte yandan dolar milyarderlerinin yüzde 28’ini oluşturan imalat ve yüzde 16’sını oluşturan gayrimenkul sektörleri önemini korudu. Zira en zengin ilk 10 sıralamasındaki beş isim gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyor. Dolar milyarderi Çinliler listesinin yüzde 21’ini kadınların oluşturması da dikkat çekiyor. 17.8 milyar dolar servetiyle 17’nci sırada yer alan dokunmatik ekran üreticisi Lens Technology şirketinin kurucusu Zhou Qunfei, listede yer alan kadınların başını çekti.

Araştırma raporunda listede yer almayan en az bir bu kadar daha girişimci olduğu belirtiliyor. 2015 yılında yepyeni 242 dolar milyarderine sahip olan Çin böylece, özellikle Asya Pasifik ülkelerinde artan yeni zenginleri de gözler önüne sermiş oldu. Zenginliğin merkezi olma ünvanı ABD’den Çin’e doğru hareket ederken; zenginler de tersi yönde bir hareket izliyor. 2000’li yılların başından bu yana ekonomik anlama refaha kavuşan zenginlerin en önemli gündemini hangi ülkeden ikinci bir vatandaşlık alacakları oluşturuyor. Başta güvenlik gibi risk faktörü yaratan nedenler ve gelişmiş ülkelerin sunduğu daha iyi hayat şartları milyonerleri çifte vatandaşlık almaya yönetiyor.

Devamı Derin Ekonomi Kasım sayısında…..

Dikkat çekenler...