Quo vadis: Kripto paralar nereye?

GEÇTİĞİMİZ YILIN EN YÜKSEK PERFORMANSLI YATIRIM ARACI KRİPTO PARALAR OLDU. SENE BAŞINDA 5 BİN DOLARLAR SEVİYESİNDE SEYREDEN BITCOIN, YIL SONUNDA 20 BİN DOLAR SEVİYESİNİ AŞTI, 24 BİN DOLARA YAKLAŞARAK TARİHİ BİR REKOR KIRDI. YENİ YIL BAŞLARKEN BUNDAN SONRAKİ MUHTEMEL GİDİŞATI EN ÇOK MERAK EDİLEN YATIRIM ARACI DA, BAŞTA BITCOIN OLMAK ÜZERE KRİPTO PARALAR OLACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR.

BESTE NAZ SÜLLÜ

2020 yılına bir başlık atacak olsak, içinde mutlaka ‘farkındalık’ ve ‘keşif’ kelimeleri geçerdi. Çin’de ortaya çıkan Covid-19, hayatımıza hızla nüfuz ederek alışkanlıklarımızı tam tersine çevirdi. İnsanlar bu dönemde tercih etmeyecekleri her durumla yüzleştiler ve içinde bulundukları alışılageldik çemberin dışında farklı hayatlar ve davranış biçimleri keşfettiler.

En büyük değişim ise hayatımızın odak noktası olan ‘para’da yaşandı. Paranın harcanma formu, kullanım biçimi, değer örgüsü ve anlamı farklı bir çizgiye evrildi. Artık neredeyse kağıt para kullanılmamasıyla birlikte ‘para’ tanımı, pandemi sonrası sıkılaşan hijyen koşulları nedeniyle fiziki anlamını yitirdi.

Bu ‘farkındalık’ bizlere, yeni yatırım dünyasının keşiflerini de getirdi. Ülkeler hem para hem de ödeme sistemlerinde dijitalleşme yoluna girerken, geleneksel yatırım tarafında olan birçok kişi kripto paralarla tanıştı. Sokağa çıkma yasakları ve evden çalışma, insanların bilmediği alanları keşfetmesi için güzel bir fırsat oldu.

YENİ KUŞAKLAR KRİPTO PARALARA YÖNELİYOR

ABD hükümetinin Fed’le ortak bir plan çerçevesinde hayata geçirdiği destek paketi düzenlemesi neticesinde hane halkına dağıtılan 1.200 dolarlık yardım çeklerini alan yaşlı nüfusun geleneksel yöntemi izleyerek altın alması, genç ve orta yaş nüfusun ise Bitcoin’e yönelmesi, güzel ve dikkat çekici bir haber başlığı oldu. Bitcoin’in bilinirliğinin ‘halving (kripto para madenciliğinde blok başına elde edilen ödülün belirli aralıklarla yarıya düşürülmesi) dönemine denk gelmesi sayesinde, kripto para dünyası kendisini tanıtacak yeni ve geniş bir yatırımcı grubu ile tanıştı.

Üstelik yaş kısıtlamasının olmaması ve genç nüfusun çokça ilgi göstermesiyle, yatırımcı grubu bazında da bir değişim yaşandı.

Şimdi ise, bu değişim rüzgarı ile yatırımcılar, keşfettikleri yeni dünyanın meyveleri karşısında çok daha fazla iştahlılar. Aralık 2017’de gördüğü zirveden dönen Bitcoin’in yeniden 20 bin dolara yönelmesi ve arkasında güçlü ‘kurumsal’ talebi taşıması, hem fiyat hem de kredibilite bakımından kripto paranın yaralarını sardı; hatta bunun ötesine geçerek Bitcoin’i ve genel olarak kripto paraları ‘prestijli’ bir yatırım aracı haline getirdi.

21 milyon maksimum arzı olan Bitcoin’in, 2021 yılında sıklıkla arz kıtlığıyla ön plana çıkacağını ve temel hikayenin bu kurgu tarafından şekillendirileceğini düşünüyoruz. Kurumsalların katlanan talebi, bireysel yatırımcıların artan ilgisi, pazarın hızla genişlemesi anlamına geliyor.

2020 yılı sağlık açısından zorlu geçti ama bizlere çok şey öğretti. Bu arada edindiğimiz piyasa tecrübeleri de, bu yeni dünyanın olanaklarını daha fazla görünür kıldı. Kripto paralar sektörüne artık daha sıcak bakan yeni bir yatırımcı grubu var.

Bireysellerin yanı sıra kurumların hızla yatırımlarını artırdığı piyasa, 2020 yılında fiyat ve yatırım miktarı rekoru ile büyüdü. Kurumsal alımlarda en çok ön plana çıkan, halka açık en büyük bağımsız iş zekası şirketi olan MicroStrategy, 2020 içerisinde yaptığı Bitcoin alımlarının 1,1 milyar dolar değerinde olduğunu ve bunun toplam Bitcoin arzının %0,33’üne karşılık geldiğini açıkladı. Şirket CEO’su Michael J. Saylor, Bitcoin’e yönelik bakış açılarını anlatırken aslında ‘değişen ve yenilikçi’ yatırım algısını özetliyor: “Dünyanın en yaygın olarak benimsenen kripto para birimi olan Bitcoin’in güvenilir bir değer deposu olduğuna inancımız var. Bilançomuzun proaktif yönetiminin, şirketin artan gelir ve kârlılık performansı ile birleştiğinde, hisse senedi fiyatımızın son zamanlardaki değerlenmesinde önemli faktörler olduğuna inanıyoruz. Dünyanda en yaygın kabul gören kripto para birimi olan Bitcoin, güvenilir bir değer deposu ve nakit tutmaktan daha uzun vadeli değer kazanma potansiyeline sahip çekici bir yatırım varlığı. Başlangıcından bu yan, Bitcoin, hem bireyler hem de kurumlar için yararlı özelliklerle, küresel finansal sisteme önemli bir katkı olarak ortaya çıktı. MicroStrategy, Bitcoin’i nakitten daha üstün olabilecek meşru bir yatırım varlığı olarak kabul etti ve buna göre Bitcoin’i hazine rezerv stratejisinde ana varlık haline getirdi.”

Devamı Z Raporu Dergisi Ocak 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...