Zengezur Koridoru ve enerji güvenliği

Avrupa’nın enerji güvenliği, Azeri gazının yıllık arzını artırma ve yeni ortaklar bulma sorunuyla birlikte önde gelen birçok medya kuruluşu için bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. Aliyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda, Zengezur Koridoru’nun sadece demiryolu, karayolu ve hava taşımacılığı için değil, aynı zamanda koridor üzerinden farklı enerji türlerinin ihracatında ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne elektrik sağlamada rol oynayacağını bir kez daha vurguladı. Avrupa Birliği, Zengezur Koridoru yolu da dâhil olmak üzere Azerbaycan ile işbirliği içinde enerji güvenliğini artırmak için tüm olasılıkları etkin olarak değerlendirirken, Azerbaycan, Zengezur Koridoru üzerinden Nahçıvan’a elektrik sağlamak için Cebrayıl şehrindeki Ağcabedi’den 330 kilovoltluk bir kablo döşemeyi ve ardından Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ihraç etmeyi planlıyor.

Özellikle Güney Kafkasya bölgesinde barışın istikrarı ve refahın tesisi için elzem olan bu girişim, sadece Azerbaycan’a değil, aynı zamanda Ermenistan’a da kalkınma ve iç siyaseti istikrara kavuşturma açısından fayda sağlayacaktır. Bu nedenle Zengezur Koridoru üzerinden enerji ihracatı, diğer karayolu, demiryolu ve havayolu projelerine paralel olarak hayata geçirilecek çok önemli bir girişimdir.

Devamı Z Raporu Mart 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...