Türkiye’nin Karadeniz’deki doğalgaz keşfi

Ağustos ayında Türk hükümeti Batı Karadeniz açıklarında 320 milyar metreküplük büyük bir doğal gaz sahası keşfettiğini duyurdu. Şu ana kadar yapılan sondaj sahanın en derin kısmına henüz ulaşmadı. Daha fazla sondaja ihtiyaç olduğunu söyleyen Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sismik verilerin aşağıda benzer yapıda iki katmanın daha olduğuna işaret ettiğini, şu an deniz seviyesinden 3 bin 500 metre aşağıda olduklarını ve iki önemli gaz rezervi kestiklerini belirtti.

Sahayı daha fazla keşif için cazip kılan ana unsurlardan biri daha derinlerde daha fazla gaz bulunması olasılığıdır. Sahada toplamda 800 milyar metre küp doğalgaz bulunduğu söylense de, tüm bu erken tahminlerin doğrulanması gerekiyor. Resmî açıklamadan önce sözü edilen bir trilyon metreküplük rakam artık dile getirilmediği gibi, bulunan gaz miktarı ile ekonomik anlamda geri kazanılabilir olan gaz miktarı arasında da fark oluşacaktır. Başlangıçta Tuna-1, şimdi ise Sakarya olarak adlandırılan saha, Türkiye kıyılarına 150 kilometre uzaklıkta, Bulgaristan ve Romanya ile deniz sınırlarına yakın ve Exxon ve Petrom tarafından keşfedilen 42-82 milyar metreküp gaz bulunduğu tahmin edilen Romanya gaz sahası Neptün’ün 100 kilometre güneyinde. Dolayısıyla fiziksel ve hidrolojik anlamda zorlu bir alandan bahsediyoruz. Neptün gaz sahasının gelişiminin de sürekli olarak ertelenmesinin nedenlerinden biri de (idari ve mali zorlukların yanı sıra) budur. Gaz sahasının keşfinden sekiz yıl sonra, nihai yatırım kararı yine ertelenmiş olup, yatırımın en erken gelecek yıl yapılması planlanıyor. Dolayısıyla Sakarya’nın devreye girmesi ancak içinde bulunduğumuz on yıllık dönemin ikinci yarısında gerçekleşecek gibi görünüyor.

Önceden Türkiye’nin doğal gaz ithalatının yarısını karşılayan Rusya şimdi yedide birini karşılıyor. Rus gazını Karadeniz üzerinden ithal etmek için inşa edilen Mavi Akım boru hattı, bakım için devre dışı bırakıldıktan birkaç hafta sonra boş kalırken, Azerbaycan, Türkiye’nin en büyük doğal gaz tedarikçisi olarak Rusya’yı geride bıraktı. Türkiye’nin halihazırda Azerbaycan’la 2021’de, İran’la 2026’da, Rusya’yla (Batı Hattı) 2021 ve (Mavi Akım) 2025’te bitecek olan tedarik anlaşmaları bulunuyor.

Devamı Z Raporu Ekim 2020 sayısında …

Dikkat çekenler...