Türkiye ve yeni Akdeniz doğalgaz boru hattı projeler

Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve İtalya enerji bakanları Nisan 2017’nin başlarında Doğu Akdeniz/Akdeniz (EastMed/CrossMed) doğalgaz boru hattı projelerinin hızlı bir şekilde yaşama geçirilmesi için verecekleri desteği teyit etmek üzere ortak bir deklarasyona imza attı. Avrupa Komisyonu üyesi Miguel Arias Canete de bu bakanlık zirvesine katıldı. (CrossMed projesi zaten mevcut olan ve Cezayir’deki doğalgaz kaynaklarını Tunus, Sicilya ve Slovenya uzantısı üzerinden İtalya anakarasına taşıyan TransMed doğalgaz boru hattıyla karıştırılmamalı.)
Doğu Akdeniz (EastMed) doğalgaz boru hattı projesi ilkin Kıbrıs’tan Girit üzerinden geçerek Batı Yunanistan’a uzanan daha kısa bir boru hattı olarak düşünülmüştü. AB bunu Güney Doğalgaz Koridoru projesi olarak değerlendiriyordu. Şimdi doğu tarafı İsrail açık deniz kaynaklarına ve batı tarafı İtalya’da İyonya denizi kaynaklarına kadar uzanan daha genişletilmiş bir proje var. Bu Akdeniz (CrossMed) doğalgaz boru hattı – hâlâ bazen Doğu Akdeniz doğalgaz boru hattıyla da karıştırılıyor.
Projenin şu anki tasarımının Kıbrıs ve İsrail rezervlerinden yılda 10 milyar metreküp doğalgazı Yunanistan’a sonra İtalya ve/veya Güneydoğu Avrupa’ya taşıması planlanıyor.
Akdeniz boru hattı Batı Yunanistan’dan İyonya denizi tabanın aracılığıyla İtalya’ya giden – Yunanistan-İtalya Ara Bağlantısı (IGI) olarak da bilinen Poseidon boru hattı projesini tekrar canlandırır. Evet, İtalyan ve Yunan şirketlerin oluşturduğu bir joint venture olan IGI müteahhidi Akdeniz boru hattı projesinin başında ve 2020’ye kadar nihai bir yatırım kararı verilmesini umuyor. Ayrıca İsrail ve Kıbrıs’taki doğalgazın Yunanistan’dan geçerek Güneydoğu Avrupa’ya gaz tedariği sağlayabilecek olan Yunanistan-Bulgaristan Ara Bağlantısı’na (IGB) yönlendirilme ihtimali de var. IGI’yi yapacak olan şirket 2018’in ikinci yarısında hizmete girmesi planlanan ve muhtemelen Türkiye’den Yunanistan’a TANAP aracılığıyla taşınan doğalgazı taşıyacak olan IGB’nin de yapımını üstlenecek.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Haziran 2017 sayısında….

Dikkat çekenler...