Trump’ın Asya seferi

ABD Başkanı Donald Trump’ın iki haftalık Asya gezisinin ardından ABD’nin Birleşmiş Milletler Dâimi Temsilcisi Nikki Haley, Trump’ın ziyaretinin uluslararası toplumunun Kuzey Kore ve hukuksuz rejiminin oluşturduğu güvenlik tehditlerine karşı yükümlülüğünü güçlendirerek serbest ve açık bir Asya Pasifik’e teşvik ettiğini açıkladı. Haley, Trump’ın Asya turunun ABD’nin dünyanın bu önemli bölgesinde tekrar öncü olmaya istekli olduğuna işaret ettiğini belirterek, “ABD müttefiklerinin ve dostlarının güçlü bir şeklide yanında duruyor olsa da, bizi tehdit edenler Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore’ye karşı şu ana kadar uyguladığı en sert yaptırımlardan da anlaşılacağı üzere tecrit edilecek. Bu ziyaret bölgenin ekonomilerine ve siyasi istikrarına fayda sağlayacak,” dedi.
Gezi süresince, ABD, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin saldırganlığına karşı caydırıcılık geliştirmek için üçlü güvenlik iş birliğini ilerletme sözü verdi. Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kore Yarımadası’nın tam olarak nükleer silahlardan arındırılmasına ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un tehdidinin azaltılmasına olan bağlılıklarını yineledi.
ABD Başkanı’nın Asya’nın devlet başkanlarıyla yaptığı görüşmelerin odağında Kuzey Kore’nin nükleer hayallerini dizginlemek vardı. Ancak Trump’ın Asya liderleriyle yaptığı görüşmeler ve gezi boyunca tekrar ettiği uyarılar, Kuzey Kore nezdinde neredeyse hiç etkili olmadı.
Asya gezisinde Trump dünya uluslarının Kuzey Kore’nin nükleer tehdidiyle doğrudan başa çıkabilmek için ABD ile ortak hareket etmesi gerektiğini açıkça vurgulayarak, Asyalı müttefikleriyle güvenlik konusundaki iş birliğinin geliştirildiğini belirtti.
Ancak Amerikan Girişimcilik Enstitüsü yetkilisi ve Amerikan Üniversitesi Uluslararası Hizmet Okulu öğretim üyesi Jessica Trisko Darden’e göre, Trump, Çin’den Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha güçlü bir taahhüt almakta büyük ölçüde başarısız oldu. Darden Güney Kore ve Japonya zaten nükleer silahlardan arındırılmış bir Kuzey Kore fikrine kararlılıkla bağlı olduklarını söyledi.
Çin ABD ile Kuzey Kore arasında arabulucu olmasına rağmen, Trump Çin’den daha fazla destek alamadı. Trump Çin’in Kuzey Kore’nin eski ve istikrarlı bir müttefiki olduğunu göz önünde bulundurarak, daha fazla müdahale etmesini istediyse de yalnızca bir dereceye kadar başarılı olabildi.

Devamı Derin Ekonomi Aralık 2017 sayısında…

Dikkat çekenler...