Suudi Arabistan’ın Aramco’nun hisselerini satmasına gerek yok

Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirmeyi ve 21. yüzyıla uygun bir ekonomi oluşturmayı hedefleyen 2030 vizyonu kapsamında dünyanın en büyük petrol şirketi olan Aramco’nun yüzde 5’ini halka arz yoluyla satmayı planlıyor. Burada amaç, Suudi ekonomisinin çeşitlendirilmesi ve modern bir ekonomiye dönüştürülmesi için Aramco’nun halka arzından 100 milyar dolarlık kaynak sağlamak.
Uluslararası medya kuruluşları, Aramco’nun uzun zamandır beklenen halka arzının 2018’de artık yolunda gitmediğini bildirirken, bazıları da “yüzyılın halka arzının” gerçekleşip gelişmeyeceğini merak ediyor. Birçoğu ise Suudi Petrol Bakanı Halid el-Falih’in son zamanlarda yaptığı açıklamaların şirketin borsaya alınmasının ertelenebileceği anlamına gelebileceğini düşünüyor.
Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan el-Falih Aramco’nun “doğru zamanda” borsaya gireceğini belirterek, “nihai olarak piyasanın buna hazır olduğundan emin olmaları gerektiğini” söyledi.Bazı analistler el-Falih’in açıklamalarını halka arzın hangi borsada ve hangi fiyattan yapılacağı konusundaki tartışmalarından kaynaklan büyük engellere takıldığının dolaylı bir itirafı olarak yorumladılar.

Devamı Derin Ekonomi Mart 2018 sayısında…

Dikkat çekenler...