Suudi Arabistan-BAE kavgasının arkasında ne var?

Suudi Arabistan ve BAE gibi iki müttefikin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretimi artırma planları şöyle dursun, herhangi bir siyasi veya iktisadi konuda açıkça anlaşmazlığa düştükleri çok nadirdir. Yine de iki yakın müttefik arasındaki kavganın arkasında görünenden çok daha fazlası olabilir.
OPEC+’in Suudi Arabistan’ın ısrarıyla Ağustos-Aralık döneminde petrol üretimini her ay için günlük 400 bin varil artırma kararı almasıyla, yıl sonuna kadar piyasaya günde ek iki milyon varil ham petrol sürülecek. Grup ayrıca üretim kesintilerini 2022’nin sonuna kadar uzatma kararı aldı.
Ancak BAE, üretim kesintilerinin sona erme tarihinin Nisan 2022’den Aralık 2022’ye kadar uzatılmış olmasının kendisine haksızlık olacağını savunarak anlaşmayı reddetti. OPEC+ anlaşması, BAE’nin petrol üretimini yüzde 18, Suudi Arabistan’ın ise yüzde 5 oranında azaltmasını öngörüyordu. Ancak burada Suudi Arabistan’ın tek taraflı olarak günde 1 milyon varillik ek bir kesinti yaptığı gerçeği göz ardı ediliyor.
Suudi Arabistan-BAE anlaşmazlığının temelinde, OPEC+ ülkelerinin üretim kesintilerini ve artışlarını belirlemek için baz aldığı üretim “taban” seviyesi konusu var.
BAE, günde 3,17 milyon varillik mevcut üretim taban seviyesinin çok düşük olduğunu ve üretim kesintilerinin 2022’nin sonuna kadar uzatılması halinde bu rakamın 3,8 milyon varile çıkarılması gerektiğini söyledi. Ancak Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, “34 yıldır OPEC+ toplantılarına katılıyorum ve hiç böyle bir talep görmedim,” diyerek BAE’nin bu talebini reddetti.
Ayrıca BAE’nin 3,8 milyon varillik üretim taban seviyesi talebi kabul edilirse, üretim kapasitesi BAE’nin çok üzerinde olan Irak da aynı talepte bulunacak ve onu Kuveyt ve İran takip edecektir.

Devamı Z Raporu Ağustos 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...