Saudi Aramco: Sırlarla dolu küresel bir petrol devi

Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco 2018’de toplam 27 milyar dolar borcuna karşılık 224 milyar dolar geliri, 111 milyar dolar net geliri ve 86 milyar dolar serbest nakit akışı ile dünyanın en kârlı şirketi olarak gündeme damgasını vurdu.
Saudi Aramco’nun Suudi Arabistan’ın devlet kontrolündeki kimya şirketi SABIC hisselerinin yüzde 70’ini satın almasında finansman sağlaması için ciddi bir tahvil ihracı başlatmasından büyük ölçüde fayda sağlayacak olan yatırım bankaları şirket hakkında pek çok tantana çıkardı.
Saudi Aramco, başarılı bir tahvil ihracı gerçekleştirebilmek için, tamamen bir Suudi şirketi haline gelmesinden bu yana ilk kez mali durumuna ışık tutan bir rapor hazırladı.
Şirketin iyi taraflarına odaklanan raporda, 2018 verilerine göre Saudi Aramco’nun Apple’ın (59,4 milyar dolar) neredeyse iki katı ve ExxonMobil’in (20,8 milyar dolar) veya Shell’in (23,4 milyar dolar) neredeyse altı katı kadar olan net geliri ile dünyanın en kârlı şirketi olduğu ve 2018’de 48,8 milyar dolar nakdi olduğu belirtiliyor.
Ancak, rapor Suudi Arabistan’ın kanıtlanmış rezervlerinin gerçek büyüklüğüne ve mevcut üretimi destekleyen oldukça eski petrol sahalarının üretim seviyelerine dair birçok önemli soruyu cevapsız bırakıyor.

Devamı Derin Ekonomi Mayıs 2019 sayısında …

Dikkat çekenler...