Rakibim Trump sağolsun

Dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin doğuya kayması beklenenden hızlı oluyor. Bu sürecin önümüzdeki 30 yılda tamamlanması bekleniyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump faktörü, bu işi hızlandırdı. Trump’ın başlattığı ticaret savaşları alevlendikçe ABD’nin imaj kaybı hızlanıyor. Dünyanın en büyük iki ekonomi devi ABD-Çin çekişmesinde kazanan da belli kaybeden de. Trump’ın ortaya çıkışı ve ortaya koyduğu yönetim anlayışı Çin için adeta bir hediye oldu.
Rakibinin aksine Çin Devlet Başkanı Şi Cimping’in takındığı uzlaşmacı tavır, gerilimi düşürdüğü gibi ülkesine olumlu imaj kazandıran bir duruş olarak izleniyor. Ülkesine de yatırım yapacak olan sermayeye güven veriyor. Uzak Doğu devi, son bir yılda hareket alanını genişletti. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’nin uzlaşılmaz tavrı ise, hem küresel dengedeki ağırlığını zayıf düşürüyor hem imaj kaybettiriyor. Beyaz Saray’da bürokratlarının bile dizginlemekte çoğu zaman yetersiz kaldığı Trump, dünyanın geri kalanına tepeden bakmaya devam ettikçe gerilim artıyor. Dünya gerildikçe daha çok kazanacağını sanan Trump, hata üstüne hata yapıyor. Bunu fırsat bilen Çin’in ortaya koyduğu profil, dünyanın yeni lideri olma hedefine adım adım yaklaştırıyor.
Biri sürekli gümrük duvarlarını arttırmaktan bahsediyor, diğeri tam aksine ülkesinin kapılarını kapatmak yerine sürekli açık tutuyor. Ne ilginçtir ki liberal dünyanın lideri ABD gümrük duvarlarını arttırmaktan bahsediyor, resmi devlet rejimi sosyalizm olan Pekin Yönetimi, aksine ülkesinin kapılarını kapatmak yerine sürekli açık tutuyor. Biri geçmişten gelen alışkanlıkla dünyayı avucunda tutmaya devam edeceğini sanıyor, diğeri açmış kollarını dünyayı kucaklamaya çalışıyor. Biri eldekini kaybetme tedirginliğini yaşarken, diğeri orta vadede dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefiyle kıtalar arası kuşak projesiyle yeni yollar, köprüler inşa ediyor. En önemlisi de bu bence; biri dünyanın nefretini kazanmak için elinden geleni yaparken, diğeri yeni dostluklar ve işbirlikleri için çırpınıyor.

Devamı Derin Ekonomi Haziran 2018 sayısında …

Dikkat çekenler...