Özbekistan enerji sektörünü düzenlemeye yönelik hızlı adımlar atıyor

Özbekistan’da enerji sektörünü yeniden düzenleme çalışmaları hızla devam ederken, bir yandan da ülkeye yapılan doğrudan yabancı yatırımlar artış gösteriyor. Bu yılın Şubat ayına kadar bir enerji bakanlığı olmayan ülkede enerji sektörü, metalürji ve jeoloji ile birlikte sekiz devlet bakanı yardımcısından birinin görev alanı dahilindeydi. Geçen Kasım ayında Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev tarafından çıkarılan bir reform kararıyla bu yoğun sorumluluk alanı kaldırılarak, Şubat ayında yerine bir enerji bakanlığı kuruldu.

Karar sonucunda enerji bakanı olan eski başbakan yardımcısı Alişer Sultanov reformları hızlandırdı. 51 yaşındaki genç bakanın neredeyse 25 yıldır ülkenin enerji sektöründe çalıştığı düşünülürse, bu makama tırnaklarıyla kazıyarak geldiği söylenebilir. Yeni enerji bakanlığı esasen Özbekneftegaz (petrol ve gaz), Özbekenergo (elektrik) ve Özbekgidroenergo (hidroelektrik) olmak üzere üç devlet şirketinin birleşimi olarak hayata geçirildi. Özbekenergo Mart ayı sonunda termal elektrik üretimi, büyük ulusal ve uluslararası iletim hatları ve iç dağıtım ve nihai tüketicilere satış olmak üzere üç şirkete bölünmüştü.

Şimdi Özbekneftegaz da üçe ayrılacak. Bunlar çıkarma ve arıtma, (ihracat ve ülke içindeki bölgelerarası dağıtım da dahil olmak üzere) ulusal ve uluslararası ölçekte büyük boru hatları, ve ülke içindeki nihai tüketiciler olan sanayiye ve tüketicilere ulaşan küçük dağıtım boru hatları alanında çalışacak.

Devamı Z Raporu Temmuz 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...