NATO’nun Libya Serencamı

Libya ile ilgili asıl bomba haber Fayez el-Sarraj yönetimindeki Ulusal Uyum Hükümeti’nin (GNA), DAEŞ’in merkezi konumundaki Sirte’de yeralan Ogadogu Konferans Merkezi’ni ele geçirmesi değildi. Asıl haber, ABD Özel Kuvvetleri’nin bu operasyonda F16 savaş uçaklarıyla üstlendiği rol oldu.
GNA’nın bu işteki rolü ne fazlası ne de eksiğiyle incir çekirdeğini doldurmayacak cinstendi. Yaptığı şey, havada ve karadaki ABD, İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin müdahalesini meşrulaştırmayı sağlamaktan öteye geçmedi. Kendisinin de farkında olduğu gibi Sarraj’ın bu konuda bir söz hakkı ya da yetkisi yoktu.
Sarraj, üç Fransız askerinin öldürüldüğü ortaya çıkana kadar, General Halife Haftarin safında Doğu Libya’da Fransız askerlerin savaştığını bilmediğini daha önce itiraf etmişti. Yayınladığı sert açıklamada bunun Libya’nın bağımsızlığının ihlali anlamına geldiğini belirtmişti. Ancak ABD Özel Kuvvetleri’nin kendi hükümeti safında savaşmasına karşı bir açıklama yapmadı. Asıl problem böylesi güçlerin varlığı değil ama kiminle birlikte kime karşı savaştıkları. Keza ülkede birbirine muhalif üç ayrı hükümet ve milis gücü var. Ve her biri bir Arap veya Batılı bir ülkeden destek alıyor.
Washington Post, Amerikan Özel Kuvvetlerinin ilk defa DAEŞ’in en güçlü olduğu Sirte’de Libya güçlerine doğrudan yardım yaptığını yazdı. Gazete GNA’ya bağlı yetkililere dayandırdığı alıntıda ABD ve İngiliz birliklerinin gecen ay Sirte’de Libya kuvvetlerinin üniformalarını giymiş olarak görüldüğünü belirtti.
Aynı gün, Sarraj’ın İtalyan gazetesi Corriere Della Sera’ya verdiği mülakatta, ülkesinin kendi topraklarında yerleşik yabancı asker istemediği, ancak ABD’den sadece hava saldırısı için destek istediği ve bunun da zaman ve yerle sınırlı olup, hükümetine danışılmasıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Bu, tıpkı 2011’de NATO müdahalesi sırasındaki Ulusal Geçiş Hükümeti’nin başındaki Mustafa Abdulcelil ve çevresindekilerin yanıltıcı söylemlerine benziyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Eylül 2016 sayısında …

Dikkat çekenler...